Ciutat Vella impulsa la integració dels joves del districte amb la iniciativa 'Color a les persianes'

  • Els participants, joves en risc d'exclusió social, pinten les persianes de comerços.
  • El programa també reforça el comerç del barri amb una millora del paisatge urbà.
  • Des que es va iniciar el projecte el 2012 ja s'han netejat i pintat 287 persianes.
Un noi del barri pintant la persiana d'un comerç durant l'edició de l'any passat.
Un noi del barri pintant la persiana d'un comerç durant l'edició de l'any passat.
FUNDACIÓ COMTAL
Un noi del barri pintant la persiana d'un comerç durant l'edició de l'any passat.

L'Ajuntament de Barcelona impulsa la tercera edició del projecte Color a les Persianes, un programa d'inserció sociolaboral de la Fundació Comtal, en què joves del districte de Ciutat Vella en risc d'exclusió social netegen i pinten persianes de comerços del barri. D'aquesta manera, a més, s'aconsegueix un barri més net i es potencien els estableciments comercials.

En l'edició d'enguany, però, s'ha optat per un nou format. A diferència de les dues anteriors edicions, en què els joves anaven acompanyats amb un educador, els dos participants actuals, que ja hi havien participat i que han estat contractats, treballen de forma autònoma i tan sols es fa un petit control setmanal.

L'objectiu és que siguin capaços de coordinar ells mateixos la feina que tenen encomanada, que aquest any consisteix a pintar 100 persianes noves i mantenir netes les que s'han arreglat des que va començar el projecte l'any 2012.

Doble objectiu

Per una banda, fomenta la inserció sociolaboral de joves a través d'una acció comunitària que millora l'entorn on viuen, generant noves sinèrgies entre els joves –que són sovint observats com a generadors de conflictes– i el veïnat del barri, cosa que n'afavoreix el respecte mutu.

A banda, també promou la millora de determinades zones del districte i ajuda els comerciants a reforçar la imatge i impacte comercial de les botigues. De fet, es comprometen a mantenir netes les persianes de pintades i grafits, per preservar la bona imatge del paisatge urbà.

Els comerços que s'han adherit a la iniciativa estan ubicats a la Barceloneta, l'antic Call Jueu i als entorns del Mercat de Santa Caterina.

Des de l'inici del projecte, els joves que hi han participat han sanejat i pintat 287 persianes, un cop han rebut la formació necessària. Apliquen un tipus de pintura que permet el manteniment posterior de les persianes amb aigua, de forma fàcil i ràpida, fins i tot en el cas d'haver de netejar grafits.

Pep Munuera, cap de gestió interna de la Fundació Comtal, va destacar durant la presentació de l'edició d'enguany que «hem aconseguit beneficiar als veïns i als comerciants del barri per reforçar la imatge i l'impacte comercial». A més, «hem fet possible que els joves es formin i adquireixin competències curriculars».

20 anys de la Fundació Comtal

La Fundació Comtal, que va néixer l'any 1994, és una entitat no lucrativa dedicada a l'educació i la inserció d'infants, adolescents i joves en situació de patir exclusió social.

La Fundació ha esdevingut un referent en la intervenció socioeducativa i d'inserció laboral a través del lema Educació, clau de futur.

L'organització també fomenta les potencialitats dels joves amb més dificultats amb recursos formatius o ocupacionals perquè tinguin un futur digne, en igualtat d'oportunitats.

Activitats de la Fundació

La Fundació Comtal ofereix diverses activitats, entre les que destaca el Punt d'Informació Sociolaboral Tria, que vol facilitar la inserció social i laboral de joves en situació de risc d'exclusió.

Ofereixen diferents serveis per integrar

i ajudar els joves

en el camp laboralAquest servei informa, orienta i assessora els joves que estan cercant feina de manera activa mitjançant un acompanyament personalitzat, integral i estructurat al voltant del projecte professional de cadascú.

El programa Construeix-te fomenta l'ocupació dels joves inactius –que en aquests moments no treballen ni estudien–, de setze a vint anys, que no compleixen les mínimes condicions o habilitats personals o socials necessàries per formar-se acadèmicament o accedir al món laboral.

Per últim, l'assessoria jurídica afavoreix la integració social de les persones donant a conèixer els seus drets i deures, i facilitant orientació legal gratuïta a totes aquelles que, per qualsevol circumstància personal, la necessiten i no hi poden accedir per altres canals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento