Auge del relloguer per poder pagar la hipoteca

Un 15% dels inquilins o propietaris opten per rellogar habitacions. El preu dels pisos usats baixa a Barcelona per primera vegada des de l’any 1991.
Com pagar una hipoteca o un lloguer si el sou no dóna per a més? Un 15% dels inquilins ho tenen clar: rellogant una habitació. D’aquesta manera omplen les habitacions buides i obtenen recursos extres. En negre, és clar.Segons el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària, el fenomen s’ha incrementat «entre el 20% i el 30% en els darrers anys», explica el seu president, Joan Ollé. Les xifres surten d’una enquesta entre els seus associats.

La majoria dels que relloguen són estudiants (54%), immigrants (27%). El perfil també inclou tots aquells ciutadans amb ocupació estable (18%). Un 65% dels que relloguen té menys de 30 anys.

Per primer cop des del 1991, durant el primer trimestre, el mercat de segona mà a la ciutat de Barcelona s’ha estancat, fins a produir-se un insignificant descens del 0,5%. Les estadístiques indiquen que un habitatge usat de 93 m2 costa 460.000 euros. En un any, però, s’han encarit un 9%. Per als Agents de la Propietat Immobiliària, això demostra la desacceleració dels preus i que la vivenda pujarà per sota de la inflació.

Caiguda a la capital

Un informe de Forcadell presentat ahir va més enllà i pronostica un abaratiment del 4% de l’habitatge a Catalunya i d’un 6% a la ciutat de Barcelona. Baixen totes les modalitats, però més els usats.

«La gent ja no pot pagar més, els interessos estan més alts i ara comencen a aflorar els pisos que anys enrere van comprar els especuladors. Veuen que ja no pujaran més», va afirmar el professor de la UB, Gonçal Bernardos.

Més barat a la meitat de districtes

Sant Andreu és el districte de Barcelona en què més es van abaratir els pisos al primer trimestre (-6%). No va ser l’únic: Eixample (-4,5%), Horta-Guinardó (-4%), Sants-Montjuïc (-2%) i Les Corts (-1%). A excepció de Sarrià-Sant Gervasi (+22%), Ciutat Vella (+21%), Nou Barris (+17%) o Sant Martí (+13%), a la resta de districtes barcelonins, els increments són inferiors al 10%. De nou, Sarrià-Sant Gervasi és el més car (6.605 euros per metre quadrat) i en l’altre extrem se situa Nou Barris, on els pisos valen la meitat (3.681 euros/m2). De mitjana, els habitatges que integren la mostra tenen 20 anys d’antiguitat i tenen una superfície de 93 metres quadrats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento