L'atur evidencia les desigualtats entre barris rics i pobres a Barcelona, que van en augment

  • El 45,6% dels parats de Nou Barris no tenen feina des de fa més d'un any.
  • A Sarrià-Sant Gervasi s'hi concentra menys aturats que a la resta de la ciutat.
  • M. Àngels, testimoni de l'Inem: "Ara sobrevivim, vivim el dia a dia".
Diverses persones esperen en una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
Diverses persones esperen en una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
ACN
Diverses persones esperen en una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Les desigualtats entre els barris augmenten i així es constata en les dades que analitzen els anys de la crisi. L'atur baixa de forma més pronunciada als barris més rics i cau tímidament als més pobres. Així mateix, es veu com l'atur de llarga durada es perpetua en zones amb menys renda per càpita, com poden ser els districtes de Nou Barris i Sant Andreu, on gairebé la meitat de la població no té feina des de fa més d'un any.

Així ho indiquen les dades recollides en un informe del Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB), que compara les dades municipals de l'abril de 2013 respecte les del mes passat. S'hi veu com el barri on més ha baixat l'atur en un any ha estat Pedrables (-14%), seguit de Sarrià (-12,1%), Sant Gervasi-Galvany (-12%) i l'Antiga Esquerra de l'Eixample (-11,1%). Aquests són alguns dels barris amb més renda per càpita i on, històricament, l'atur és més baix.

Per contra, a la Marina del Prat Vermell-Zona Franca, l'atur ha augmentat un 11,2% el darrer any. Si bé és cert que és l'únic barri on ha augmentat el nombre de persones inscrites a l'Inem d'un abril cap a un altre, hi ha un bon nombre de barris on els veïns sense feina han baixat molt lleugerament: a la Marina de Port (-0,6%), Sants-Badal (-3%), la Maternitat i Sant Ramon (-3%) i Sants (-3,5%).

«És lògic que els barris amb major rellevància de la indústria siguin també els que tinguin un major percentatge d'atur de llarga durada», analitza el CESB al seu informe. I les dades així ho demostren: Nou Barris i Sant Andreu són els districtes que concentren un major nombre de parats respecte el total de població de 16 a 64 anys. Així mateix, l'atur de més de 12 mesos afecta prop de la meitat dels parats (el 46,9% a Sant Andreu i el 45,6% a Nou Barris).

Per contra, els sis barris del districte de Sarrià-Sant Gervasi són entre els deu de la ciutat amb menor pes de l'atur. La magnitud de la divisió social es comprova fàcilment amb aquesta dada: el pes dels aturats sobre la població en edat de treballar a la Marina del Prat Vermell quintuplica el de Vallvidrera.

Per sexes, el barri Gòtic és on més baixa l'atur en el cas dels homes (-14,2%) mentre que a Pedralbes és on més dones van trobar feina (-14,4%) el darrer any.

Diferències evidents per zones

A Barcelona, l'atur registrat suposa el 10% de la població activa, segons fa constar el CESB al seu informe. Nou Barris és el districte on hi ha més població d'entre 16 i 64 anys afectada (el 13,9%). El segueixen Ciutat Vella (11,7%) i Sant Andreu (11,2%). A l'altre extrem, en canvi, a Sarrià-Sant Gervasi hi ha un 5,6% d'atur i a Les Corts un 8,2%. En termes absoluts, són 106.398 persones a l'atur a la ciutat de Barcelona, el 6,6% menys que l'abril de 2013.

Casos com els de la M. Àngels Abelló, una veïna de Barcelona de 46 anys, expliquen el que està passant. No té feina des de 2010. Era monitora de dansa i treballava fent extraescolars. Ara va trobant algunes feinetes en negre i mal pagades: «paguen 2,5 euros l'hora». La M. Àngels explica que ella i el seu marit pertanyien a la classe mitja però que en perdre la feina van haver de recórrer a Càritas: «ara sobrevivim, vivim el dia a dia». «Quan sortim de la crisi tindrem un munt de gent amb depressió important», alerta.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento