Cristina Tortajada. «Una supernanny és inútil si no forma als pares»

Els conflictes domèstics entre pares i fills generen estrelles televisives com la popular Supernanny, la mainadera capaç de tallar la pitjor rebequeria infantil amb els mètodes menys ortodoxes. Una controvertida figura que, per a Cristina Tortajada, «el que evidencia és que els pares a vegades necessiten ajuda».
Cristina Tortajada. (Enric Bruguera)
Cristina Tortajada. (Enric Bruguera)
Cristina Tortajada. (Enric Bruguera)
Cristina Tortajada és psicopedagoga i des de fa uns mesos dirigeix el servei El psicòleg a casa, una iniciativa de l’Institut Superior d’Estudis Psicològics (ISEP) –www.isep.es– per atendre a domicili els problemes que nens i nenes d’entre 6 i 11 anys poden plantejar als seus pares fins al punt de fer-los perdre els nervis. «Normalment –assegura Tortajada– no ens enfrontem a situacions límit com les que surten a la tele. Nosaltres fins ara hem trobat problemes més o menys habituals: dificultats dels nanos amb el menjar, el dormir, el comportament, amb els germans... Però amb una intensitat i persistència que desborda els pares i els fa buscar ajut professional».L’entrada del psicòleg en la intimitat familiar «es produeix –explica Tortajada– a partir d’una demanda dels pares, que a vegades no saben com explicar ben bé el seu problema, i a nosaltres ens permet conèixer directament el context i dissenyar plans d’intervenció molt més eficaços i personalitzats». Les assistències domiciliàries més habituals impliquen primeres visites d’observació i intervencions posteriors «que combinem per coincidir amb pares i fills en caps de setmana o en les estones conflictives del matí, tarda o vespre, ja que del que es tracta –aclareix– és que poguem percebre in situ el problema i assessorar de forma directa als pares sobre com resoldre’l».

L’equip que dirigeix Tortajada ha tractat una vintena de casos en sis mesos, «sempre –puntualitza– posant l’accent en l’explicació permanent i detallada als pares de les millors tècniques per afrontar i resoldre els problemes dels fills. I la cosa funciona, perquè tots aprenen a gestionar conflictes i situacions. Aquesta –conclou– és la clau: cap Supernanny resoldrà mai els problemes substituint els pares, perquè el que cal és implicar-los i ajudar-los».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento