Pla de millora i ampliació d'àrees de jocs infantils als parcs

  • Es crearan una desena de nous espais i es renovaran 44 àrees ja existents.
  • El pressupost previst per a les actuacions frega els 20 milions d'euros.
  • Aquestes zones estan pensades principalment per a nens menors de 12 anys.
Un parc infantil.
Un parc infantil.
Arxiu
Un parc infantil.

El Pla de Racons Infantils de Barcelona preveu la creació d'una desena de nous espais infantils i la renovació de 44 àrees de jocs existents a la ciutat entre aquest any i el vinent.  També s'introduiran nous elements vinculats amb les noves tecnologies i es faran actuacions concretes i temàtiques, com l'àrea de jocs de la casa de la girafa Ona de la plaça de Sant Miquel.

El Pla s'amplia al proper mandat municipal i contempla la renovació de 220 àrees de jocs infantils més i la redefinició dels espais comuns on conviuen nens i gent gran. Aquesta futura fase s'executarà en els propers cinc anys i el pressupost previst, entre inversió i manteniment, frega els 20 milions d'euros.

Fins al 2019, totes les actuacions compreses tenen la finalitat de promoure el joc a l'aire lliure i fer un major aprofitament dels racons de joc infantil, actualment, infrautilitzats. Aquestes àrees de joc estan pensades preferentment per a menors de 12 anys. I totes les actuacions estan subjectes a criteris de sostenibilitat i de no contaminació.

Renovacions sota criteris de seguretat dels usuaris

Barcelona compta a dia d'avui amb 794 àrees de jocs infantils i accessibles al conjunt dels districtes. En l'apartat de jocs tradicionals, s'incorporen als espais públics d'esbarjo tobogans, gronxadors, balancins, rodones saltarines, castells i carrusels, que són el 75% dels elements presents en aquests espais.

El 25% restant el formen elements moderns d'equilibri, tirolina, musicals, pènduls o de grimpar. En la seva construcció i habilitació se segueixen les condicions tècniques per al disseny, l'execució i la recepció de les àrees de jocs infantils de les certificacions segons les normes oficials UNE 146103, UNE-EN 1176 i UNE-EN 1177.

En les renovacions dels parcs de jocs és prioritària igualment la seguretat dels usuaris en funció del tipus de joc i la seva intensitat d'ús.La seva vida útil se situa en els 15 anys, però totes les certificacions s'han de renovar cada any.

Entre les pautes de manteniment hi ha la inspecció preventiva i el manteniment correctiu (tres cops per setmana) de detecció d'anomalies o desperfectes;la inspecció funcional (trimestral);l'airejat i desinfecció (bimestral); el canvi de sorra (bianual);la pintura dels elements de joc (bianual) i la neteja (diària). El pressupost anual de manteniment puja a un import total d'1,8 milions d'euros.

10 nous racons infantils en el proper any, un per districte

A Ciutat Vella (Passeig Colom);a Eixample (Parc de l'Estació del Nord); a Sants-Monjuïc (Ronda del Mig a la banda mar i el carrer Antoni Capmany); a Les Corts (Jardins de Can Cuiàs); a Sarrià-Sant Gervasi (Jardins del Camp de Sarrià); a Gràcia (Plaça Lesseps); a Horta-Guinardó (Carrer de la Font Castellana); a Nou Barris (Carrer Castellví i Carrer Lliçà de Torre Baró); a Sant Andreu (Plaça Doctor Cararach Mauri), i Sant Martí (Plaça de la Infància).

Actuacions temàtiques: A la plaça de Sant Miquel, al districte de Ciutat Vella, la casa de la girafa Ona tindrà tots els elements de joc dissenyats seguint l'estil i la personalitat dels personatges dels contes de l'Ona. La construcció d'aquest espai estarà supervisada per la il·lustradora Roser Capdevila. La tria dels jocs es fa segons l'argument del conte per fer-lo atractiu a nens i nenes de 0 a 3 anys d'edat i  als infants més grans (a la foto, un garrí veí de l'Ona).

Bona convivència entre generacions

Cada cop amb més freqüència, els avis acompanyen els néts a jugar als parcs. I en paral·lel, cada vegada hi ha més demanda de persones grans que practiquen esports als espais a l'aire lliure habilitats a tal efecte. Per tal d'atendre aquestes dues necessitats socials es planteja la creació d'espais lúdics d'ús mixt, on avis i nens puguin fer activitats lúdico-esportives en un mateix indret. Els nens menors de cinc anys seguiran tenint espais especials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento