Nova ofensiva per evitar que hi hagi excrements de gos als carrers de Barcelona

  • Un equip de vuit educadors ambientals porten a terme una campanya.
  • Es concentra a les àrees d'esbarjo i en els espais verds dels districtes. 
  • A Barcelona es troben actualment censats més de 31.000 gossos.
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Lluna Baltasar/ACN
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.

Educadors ambientals porten a terme per segon any consecutiu a Barcelona una campanya d'educació cívica per tal que els propietaris de gossos prenguin consciència que s'han de recollir els excrements dels seus animals de la via pública. Aquesta iniciativa la impulsa l'Ajuntament de Barcelona i es concentra especialment en  les àrees d'esbarjo i en els espais verds de tots els districtes, fins al 27 de juny.

El cap dels serveis de Neteja i Gestió de Residus de l'Ajuntament, Carlos Vázquez, explica que la campanya es fa «als punts amb més queixes ciutadanes» i que l'objectiu d'aquesta iniciativa és «fomentar la col·laboració ciutadana». A Barcelona, hi ha ara més de 31.000 gossos censats.

La primera fase del pla va començar a l'abril i la segona es durà a terme de setembre a novembre. Vázquez recorda que «el principal és que els propietaris recullin els excrements» i apel·lar a la col·laboració ciutadana per «millorar la imatge de Barcelona».

Un equip de vuit informadors ambientals sensibilitzen els propietaris de gossos entre les 07.00 i les 21.00 hores, amb especial incidència a districtes com els de Gràcia o Ciutat Vella.

Ús de les papereres de les àrees per a gossos

Els amos dels gossos han de saber que és recomanable fer ús de les papereres de les àrees per a gossos i conèixer les àrees d'esbarjo de cada districte. I que cal dipositar els excrements en aquestes papereres o al contenidor de rebuig (el de color gris) més proper.

Els educadors ambientals estan distribuint fulletons informatius i bosses de plàstic per a la recollida d'excrements.

La campanya del 2013 va assolir més de 7.700 entrevistes amb propietaris de mascotes, segons les dades del servei de Neteja i Gestió de Residus del consistori.

Actuacions per districtes

La campanya es desenvolupa fins al 16 de maig al districte de Sants-Montjuïc i al de Nou Barris;al de Sant Martí, del 19 al 29 de maig; al de Les Corts, del 28 de maig al 3 de juny; al de Sant Andreu, del 4 al 12 de juny;al de Sarrià-Sant Gervasi, de l'11 al 19 de juny i al de Gràcia, del 20 al 27 de juny.

Els informadors no comunicaran als propietaris de gossos els futurs canvis en la normativa de tinença d'animals, com la pròrroga d'un any en la prohibició de portar els gossos sense corretja per l'espai públic, doncs encara no ha entrat en vigor.

I perquè la campanya està centrada en els serveis de neteja i de gestió de residus. Les multes que s'estan estudiant en la nova ordenança poden arribar als 600 euros, tot i que l'objectiu és aconseguir que tothom respecti l'obligatorietat de no embrutar.

Els propietaris de gossos consultats celebren que s'estigui planificant habilitar nous espais per a gossos –un per districte i de 500 metres quadrats de superfície com a mínim–  durant el proper any, ja que una de les principals demandes de la ciutadania que té mascotes és que hi hagi espais on poder passejar-les. La nova ordenança incidirà en la responsabilitat dels amos, com l'actual campanya de conscienciació.

Segona fase del Pla de Millora de Neteja

El 2013, l'actuació d'Hàbitat Urbà de reforç de la conscienciació de la recollida d'excrements d'animals va coincidir amb una campanya de la GuàrdiaUrbana. L'actuació municipal s'emmarcava en la segona fase del Pla de Millora de Neteja.

Segons dades de la Guàrdia Urbana, l'any passat es van fer 202 denúncies, 150 d'elles per motius d'identificació dels animals i 16 per problemes amb races perilloses de gossos. En els casos menys greus, els agents advertien prèviament als amos dels animals i si la comunicació no era possible o bé el propietari reincidia, es tramitaven les denúncies.

La Urbana garanteix el compliment dels deures legals amb els gossos, com ara verificar el cens i la identificació dels animals amb la implantació subcutània d'un microxip; el compliment de la normativa de races potencialment perilloses i la recollida de les deposicions, a més d'evitar la invasió d'espais de jocs infantils.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento