La Barcelona intel·ligent fa un pas més amb la telegestió del reg

  • La xarxa de reg comptarà amb una nova infraestructura de comunicacions.
  • Durant aquest mes d'abril s'implantarà a tres espais verds de la ciutat.
  • La gestió de l'aigua de reg es basa en el model de balanç hídric.
Dos operaris de Parcs i Jardins actuen a un espai verd de la Plaça d'Orfil·la de Sant Andreu.
Dos operaris de Parcs i Jardins actuen a un espai verd de la Plaça d'Orfil·la de Sant Andreu.
ACN
Dos operaris de Parcs i Jardins actuen a un espai verd de la Plaça d'Orfil·la de Sant Andreu.

L'Ajuntament està instal·lant un sistema intel·ligent de telegestió del reg a tres espais verds de la ciutat en un pas més cap al funcionament de Barcelona com a smart city o ciutat intel·ligent. Aquest mecanisme ja s'ha implantat i funciona amb èxit al Parc del Centre del Poblenou.

Aquest mes d'abril estarà en marxa  al Parc de la Ciutadella i al Parc Central de Nou Barris. El sistema funciona a partir d'una infraestructura de comunicacions construïda sobre la xarxa de reg actual.

L'eina fa possible, per una banda, el telecontrol i l'optimització del reg i controla a distància les electrovàlvules que obren el pas a l'aigua. Les dades que fa servir estan recopilades per una xarxa de sensors que milloren l'eficiència del reg.

Gestió de 12 hectàrees d'espai verd

Amb aquesta xarxa de reg implantada en aquests tres parcs de la ciutat es gestionaran 13 hectàrees de verd de les 293 hectàrees que es poden arribar a gestionar. La idea és la d'incorporar més espais verds de la ciutat fins arribar a cobrir, en una primera fase, un total de 79 hectàrees, el 27% del total d'aquest espai verd barceloní.

El sistema de gestió intel·ligent de l'aigua de reg es basa en el model del balanç hídric. Aquest quantifica les entrades i sortides d'aigua d'un sistema en un temps concret;es comparen amb les necessitats hídriques  de les plantes i es complementa amb les dades de pluja i reg segons les variables d'evaporació, transpiració, escorrentia i percolació de l'aigua.

D'aquesta manera, només s'aporta al reg l'aigua estrictament necessària, evitant el més possible el malbaratament i detectant més fàcilment les pèrdues o d'altres circumstàncies que puguin influir en un consum d'aigua inadequat.

La gestió a distància del reg dels espais verds esmentats es fa amb informació recollida d'estacions meteorològiques i dels sensors que hi ha instal·lats als parcs, els quals mesuren variables meteorològiques com la humitat, la salinitat, la temperatura, el vent i l'estat del sòl.

Amb les dades analitzades s'actua posteriorment sobre els programadors del reg dels parcs i jardins per aportar l'aigua necessària a plantes i arbres. El sistema s'atura de forma automàtica quan plou i s'ajusta si fa vent per tal que l'aigua no caigui fora de l'àmbit del reg.

Reducció d'un 25% del volum d'aigua consumit

La telegestió del reg que Parcs i Jardins està implantant als espais verds públics de Barcelona  permet la reducció d'un 25% del volum d'aigua consumit per al manteniment respecte el consum d'aigua actual per aquestes tasques. Es fa amb mesures com l'adaptació del reg al tipus de planta i les necessitats de cada superfície verda, quantificant la pluja útil, controlant l'aigua real que arriba a la planta i detectant fuites a la xarxa de reg més ràpidament.

El departament d'Hàbitat Urbà del consistori barceloní emmarca aquesta iniciativa de reg intel·ligent dins de l'estratègia smart water, que vol gestionar de manera més racional els recursos hídrics de la ciutat, tant pel que fa a la gestió del consum en els serveis públics de reg i fonts públiques com en les aigües freàtiques i subterrànies.

Hàbitat Urbà busca millorar amb aquesta línia d'actuació la percepció del valor de l'aigua, tot fent servir les noves tecnologies en la planificació d'instal·lacions i amb una política de gestió integrada per millorar l'eficiència i obtenir el màxim rendiment hídric per a la ciutat i els seus ciutadans.

El projecte compta amb la col·laboració d'empreses locals de l'àmbit tecnològic i mediambiental i ha tingut un cost d'inversió de 298.000 euros per al disseny de la plataforma per a Barcelona i per a la sensorització, les comunicacions i per a la seva implementació en els tres parcs: Parc del Centre del Poblenou, la Ciutadella i Parc Central de Nou Barris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento