Un nou carnet garantirà que s’arrangin nyaps dels pisos

  • Serà un segell de qualitat voluntari per a constructores i amb un any de durada.
  • L’empresa haurà d’arranjar els desperfectes producte d’una mala feina.
En la pràctica, suposaria que si apareixen humitats per una mala edificació, el constructor hauria de solucionar-li el problema. El mateix si cauen rajoles mal posades o si les portes no encaixen. La Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya presentarà a Construmat, al maig, una "garantia post-venda".

Serà voluntària, s’hi podran afegir, per ara, només les constructores, i tindria una durada d’un any, segons va avançar ahir el president de la Cambra, Rafael Romero.

Doble opinió

Cada empresa que s’adhereixi a aquest segell haurà d’analitzar el desperfecte denunciat. Si és culpa seva, l’haurà de reparar.

La constructora, però, pot concloure que el problema deriva d’un mal ús del propietari (per exemple, humitats causades per una mala ventilació).

Llavors, l’amo podria recórrer a la Junta Arbitral de Consum. La seva resolució serà vinculant per tots dos.

El segell implicarà també que l’empresa actua en prevenció de riscos laborals i que lliura al client tota la documentació necessària perquè després pugui reclamar.

"És cert que no serà obligatori, però es diferenciarà les empreses. El client podrà optar per un responsable o per un poca vergonya", va dir: "El client dirà si vol ser enganyat."

La llei d’Ordenació d’Edificis ja estableix l’obligació als promotors de respondre davant defectes estructurals, amb una assegurança. També recomana oferir tres anys per a les instal·lacions i un per als acabats. Algunes empreses ja ho fan.

Hipoteques per 300.000 euros

La hipoteca mitjana d’un habitatge nou a la província de Barcelona se situa en els 300.000 euros, segons dades ofertes ahir pel director de l’Institut de Pràctica Empresarial (IPE), José Antonio Pérez. Aquest any es preveu batre el rècord de visats. Si el 2006 n’hi va haver 127.000 a Catalunya, enguany se superaran els 130.000 projectes nous.

FP. Poca construcció

Només un 3,8% dels alumnes matriculats a la Formació Professional cursen mòduls vinculats a la construcció, quan aquest sector mou un 10%. La Cambra de Contractistes exigeix millor formació per ser més competitius.

Viatge, electromèstics... més endeutats

Segons l’Institut de Pràctica Empresarial, el 2004, a Barcelona es van demanar unes 190.000 hipoteques, mentre que hi va haver 178.000 operacions de compravenda de pisos. Els habitatges valen més i això permet demanar crèdits extra.

Més activitat el 2007. Creixement del 7%

El sector preveu créixer un 7% aquest 2007, mig punt més que el passat 2006. L’obra seguirà com a motor de l’economia catalana. Els preus van caure entre un 17% i un 23% «perquè es prima el preu sobre la qualitat».

Okupa’ i relloga un habitatge després de fer reformes a la cuina

Ell argumenta que tenia un contracte oral amb l’ama. Pis rellogat pels okupes. És el que li ha passat a una veïna de Mataró, segons va denunciar davant d’un jutge.

Segons l’afectada, un home, de nacionalitat marroquina, va ocupar un pis de la seva propietat a l’avinguda Gatassa de la capital del Maresme. El més greu, segons la propietària, és que l’okupa relloga l’habitatge a compatriotes seus.

Veïns de l’habitatge van asseverar que al pis viuen més de tres persones i «fins a vuit» en algunes ocasions. El passat octubre, els anteriors llogaters van sortir-ne. Va ser llavors quan el presumpte usurpador, Mustapha A., es va interessar pel pis. L’ama, Carme Martínez, va respondre-li que caldria fer-hi reformes a la cuina.

Mustapha es va oferir per fer-hi les actuacions. La propietària li va donar les claus «i ja s’hi van instal·lar», va denunciar.

L’home argumenta que tenia un contracte verbal amb la dona, extrem que ella nega. El cas l’ha donat a conèixer el PP de Mataró.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento