1905: Pau Vila

Als locals del Centre Republicà del carrer de Mercaders de Barcelona, el 1905, el futur gran geògraf i pedagog Pau Vila i Dinarés (Sabadell, 1881-Barcelona, 1980) va posar en marxa l’Escola Moderna o Escola Horaciana.
«Havia llegit casualment en un catàleg de Can Bastinos la frase d’Horaci: ensenyar delectant». Abans, dels 7 als 11 anys, havia anat a dues escoles privades per a obrers, «rutinàries». Als 12 anys va començar a treballar, al costat del seu pare, a una gran fàbrica tèxtil -La Granota- de Sant Martí de Provençals, on la majoria de treballadors eren dones. Estaven una hora caminant i en tramvia de vapor per arribar-hi (vivien a Gràcia a casa d’un germà), 11-12 hores de jornada laboral , de les 5,30 del matí a les 18,30 de la tarda, i una hora per tornar a casa.Després de treballar en altres fàbriques més petites, i d’haver estudiat teoria del teixit a l’Escola d’Arts i Oficis situada «als baixos de la Universitat», el 1902 va començar a fer de mestre a l’escola de l’Ateneu Obrer de Badalona. El 1905, va crear l’Horaciana: l’escola nova.

Amb: 1) coeducació, 2) respecte per a totes les creences, 3) fabricació del material escolar per part dels propis alumnes, 4) classes, si calia, a l’aire lliure, 5) el dibuix, considerat un mitjà d’expressió, com l’escriptura, 6) música, poesia, festes, 7) sortides setmanals a tallers, fàbriques i museus, 8) una sortida al mes a la muntanya, de Collserola als Pirineus, 9) intercanvis escolars amb altres centres. Al 1912, Vila és a l’Intitut Rousseau de Ginebra, amb una beca. El 1915, és director de l’escola Gimnasio Moderno de Bogotà. Al 1918, secretari de l’Escola de Treball de Barcelona. Després, 20 anys d’una feina immensa. Al 1939, exili, més feina. Al 1965, torna, i segueix treballant fins als 99 anys!

Mostrar comentarios

Códigos Descuento