El Festival Solo para Cortos fa 10 anys més implicat socialment

  • Enguany s'han presentat més de 170 curtmetratges de diferents països.
  • Hanna Jarzabek exposa fotografies sobre els desnonaments.
  • Els curts es poden veure gratis a l'Ateneu de 9Barris a partir del 28 de març.
Un dels curts que es projecta al certamen, 'Sincerity'.
Un dels curts que es projecta al certamen, 'Sincerity'.
SOLOPARACORTOS
Un dels curts que es projecta al certamen, 'Sincerity'.

El Festival Internacional de Curtmetratge Social Solo para Cortos celebra a partir del dia 28 de març la seva desena edició, un certamen al qual s'han presentat enguany més  de 170 curtmetratges procedents de diferents països, 36 dels quals optaran als premis que atorga l'organització. Aquestes xifres són un símptoma del bon estat de salut d'aquest festival de caire social.

A més a més, per celebrar l'efemèride, l'organització, formada pel Casal de Joves de Prosperitat i l'Associació pel Foment del Curmetratge Social, han programat una mostra de curtmetratges i documentals de festivals d'altres països amb els quals han establert contactes al llarg d'aquests d'aquests deu anys.

Exposició de fotografies sobre els desnonaments

Així mateix, també està previst que desenvolupin diverses activitats durant i abans del festival, com una exposició fotogràfica sobre els desnonaments, a càrrec de Hanna Jarzabek, i també una selecció de curtmetratges elaborats pel col·lectiu DZMP, un grup que treballa amb els joves utilitzant el cinema com a eina de transformació social.

Els curtmetratges es podran veure a l'Ateneu Popular 9Barris de forma gratuïta. Els treballs aspiren a guanyar algun dels nou premis i mencions que lliura el jurat del festival.

Noves formes 'd'apartheid'

Els curts que concorren enguany al certamen estan dividits en dues categories: ficció i documental. En el segon cas destaquen el curtmetratge espanyol titulat Into the shadows, en què  es duu a terme un viatge pel submón de la ciutat de Johannesburg, on el creixement ha atret milers d'immigrants provocant noves formes d'apartheid.

També hi figura Rape of the Sambru women, que explica les violacions de dones que l'exèrcit britànic va cometre de forma sistemàtica durant cinquanta anys en les instal·lacions d'entrenament militar que el Regne Unit va tenir a la regió africana de Samburu, a Kenya.

I en la categoria de ficció, trobem títols com Sincerity, on David ha de confessar una notícia als seus pares després de dinar, però tem per les conseqüències. Aquest curtmetratge ofereix un punt de vista de la situació laboral des de la part mes còmica. Finalment, Criando monstruos mostra que els efectes de la corrupció són molt més temibles del que algú es podria arribar a imaginar.

Degut a la forta crisi econòmica, més de 300.000 famílies espanyoles van ser desallotjades dels seus habitatges entre 2007 i 2011 per no pagar el rebut de la hipoteca. L'exposició Hard Times, de Hanna Jarzabek, mostra fins al 30 de març a l'Ateneu Popular de Nou Barris la lluita de moltes persones per evitar aquesta situació.

Els curts més destacats dels 10 anys del festival

D'altra banda, al Centre Cívic Can Basté, fins al dia 27, es pot veure una selecció dels curts més rellevants que han participat en el festival al llarg d'aquests 10 anys. Finalment, també el 27, el festival organitza a l'Ateneu  –en col·laboració del Luksuz Festival d'Eslovènia– un acte preinaugural anomenat Salami & Films, en què es projectarà una sèrie de curtmetratges dirigits pel col·lectiu de realitzadors DZMP.

L'Ateneu Popular de 9 Barris és un centre cultural de titularitat pública que, entre d'altres, vol potenciar i fomentar entre els veïns del barri la creació i la formació artística des d'un punt de vista social, allunyat del pur mercantilisme, amb l'objectiu d'esdevenir una eina per canviar la societat. Així mateix, el centre també pretén promoure la participació, la solidaritat i la cohesió social dels veïns mitjançant el desenvolupament de diferents activitats relacionades amb l'art.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento