Barcelona posa en marxa el pla de mil nous pisos socials en tancar l'any amb superàvit

  • S'invertiran 100 milions d'euros en construir nous habitatges protegits, en la rehabilitació d'edificis i en comprar-ne de buits.
  • L'Ajuntament tanca el 2013 amb un superàvit acumulat de 23,5 milions d'euros.
  • L'oposició d'esquerres carrega contra el Govern per no invertir més en plena crisi.
Diverses monedes d'euro.
Diverses monedes d'euro.
Arxiu

Barcelona va tancar l'any 2013 amb un superàvit de 139 milions d'euros. Uns guanys que el Govern municipal ha destinat a eixugar el dèficit dels anys 2009, 2010 i 2011, de manera que, finalment, l'Ajuntament compta amb 23,5 milions d'euros de superàvit acumulat. Una balança positiva que farà servir per engegar el pla de posada en marxa de mil nous  pisos socials.

Es tracta d'immobles de «lloguer assequible» que podran ser habitatges buits adquirits pel Consistori o bé pisos que es rehabilitaran  en breu, com ara els blocs de Canyelles. També es preveu construir promocions d'obra nova en solars que, segons ha indicat aquest dimecres la tinenta d'alcalde d'Economia, Sònia Recasens, ja s'han «detectat».

La mesura s'aprovarà aquest dijous en comissió i anirà al plenari d'aquest mes. El pla s'havia de dotar de 100 milions d'euros provinents de la privatització dels aparcaments municipals (operació BAMSA), que s'ingressaran a finals d'any. Però el superàvit permet arrencar ja el projecte.

Després que el deute s'incrementés durant la darrera legislatura d'Hereu (PSC), el Govern de CiU es va posar com a objectiu assolir el dèficit zero, recaptant i estalviant més. I dos anys després d'entrar a l'Ajuntament s'ha eixugat el dèficit acumulat entre el 2009 i el 2011, que arribava als 781,8 milions d'euros.

Aquesta ha estat una política molt criticada per l'oposició d'esquerres, que veu en la crisi el moment necessari per invertir i endeutar-se. ICV-EUiA considera «inconcebible i insultant» que es tanqui els pressupostos amb superàvits milionaris.

Recasens, ha reivindicat aquest dimecres les xifres, que va qualificar de «fita històrica», ja que es va executar un 97,5% de la despesa pressupostada (2.246 milions) i un 94, 4% de les inversions (356 milions).

Pagament a proveïdors, al dia

L'Ajuntament de Barcelona paga els proveïdors amb una mitjana de 29,2 dies, aconseguint abaixar el llindar dels 30 dies. Aquest és un indicador que el Govern fa valer per «donar una imatge de credibilitat», segons va remarcar ahir la tinenta d'alcalde Sònia Recasens. S'ha aconseguit reduir l'endeutament, que s'ha situat per sota del 60% dels ingressos corrents.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento