Nova ofensiva per millorar la seguretat viària de la gent gran

  • Més de la meitat dels vianants morts en accidents de trànsit són gent gran.
  • L'Ajuntament ha editat uns díptics amb consells i recomanacions per millorar la convivència entre conductors i persones grans.
  • La gent gran és el col·lectiu que té més risc de veure's involucrat en un accident.
Una persona d'edat avançada creuant la Gran Via de Barcelona.
Una persona d'edat avançada creuant la Gran Via de Barcelona.
LAURA CORTÉS/ACN
Una persona d'edat avançada creuant la Gran Via de Barcelona.

Més del 50% dels vianants morts a la ciutat de Barcelona són persones grans. Per intentar posar-hi remei, l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una nova campanya de seguretat viària per sensibilitzar els conductors sobre aquesta problemàtica.

Alhora, també es pretén que les persones d'edat avançada prenguin consciència de les seves limitacions i no realitzin accions que posin en perill la seva integritat física.

És evident que la gent gran és un dels col·lectius més vulnerables de la nostra societat. En el terreny de la mobilitat, aquest col·lectiu és el que té un major risc de veure's involucrat en un accident de trànsit per la seva fragilitat física, especialment, com a vianants.

A més, en cas de sinistre, també és el grup ciutadà que està més exposat a patir unes conseqüències més greus si hi ha ferits.

La nova campanya municipal, que compta amb la col·laboració del RACC, la Federació Internacional de l'Automòbil (FIA) i la FIA Foundation, té com a missió convertir Barcelona en una ciutat més segura i amable per a tothom, en què tant conductors com persones grans puguin viure en harmonia compartint l'espai públic.

Díptics informatius

L'Ajuntament ha editat uns 30.000 díptics amb missatges i consells per repartir-los entre els dos col·lectius implicats: els conductors i la gent gran. En el cas dels primers, se'ls aconsella que extremin les mesures de precaució en els passos de vianants, donat que les persones grans tenen una major dificultat a l'hora de pujar o baixar la vorera.

D'altra banda, també es demana que tinguin paciència en els semàfors, ja que aquestes persones acostumen a trigar més temps a creuar.

Finalment, es recorda que la gent gran  sovint es desorienta i no creua el carrer pels pas de vianants, per la qual cosa reclamen als conductors que circulin amb precaució.

Pel que fa als consells dirigits a les persones grans, es recomana caminar sempre per les voreres sense acostar-se gaire a la calçada, a més de creuar sempre pel pas de vianants amb el semàfor verd i mirant a banda i banda abans de travessar. Així mateix, també se'ls insta a dur roba clara i caminar per zones il·luminades si han de sortir al carrer de nit.

El 75% va per la ciutat a peu

Segons un estudi que ha elaborat el RACC, el 75% de la gent gran es desplaça per la ciutat a peu, mentre que un 30% dels conductors més grans de 74 anys assegura que condueix per realitzar la majoria de les seves activitats quotidianes.

No hi ha dubte, doncs, que les persones grans estan adquirint un protagonisme sense precedents en el camp de la mobilitat i la seguretat vial, i més si tenim en compte que, segons  l'Idescat, el 21,1% dels barcelonins són majors de 65 anys.

Protecció dels més febles

Els vianants, els ciclistes i els motoristes són els grups que més risc tenen de veure's involucrats en un accident de trànsit. És per aquest motiu que l'Ajuntament de Barcelona va endegar la campanya amb el lema Gràcies per pensar en mi. Perquè circules amb compte, m'agrada VIURE AMB TU.

Aquesta iniciativa té l'objectiu de promoure una convivència més segura entre aquests col·lectius i els conductors. D'aquesta manera, es pretén que els conductors d'automòbils circulin amb més precaució en els seus desplaments per la ciutat.

Xerrades sobre seguretat viària

Agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona estan duent a terme des de fa uns mesos xerrades obertes a tothom sobre seguretat viària i seguretat personal a diferents centres cívics i casals de la ciutat. Els agents donen consells al voltant de com moure's de forma segura i sense prendre més riscos del compte.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento