Amb una pista facilitada per la lectora Paloma Punsola

Un increment de robatoris de gossos ha posat en guàrdia a propietaris d’aquests animals i protectores. Només al Carmel, han desaparegut 20 gossos en els darrers 10 dies, segons ha denunciat l’Associació Dama.

Els roben de qualsevol raça i mida per entrenar a futurs gossos de lluita, denuncien. O per fer-los criar i vendre’ls a través d’Internet o d’anuncis a la premsa. Cadells de raça es cotitzen per un mínim de 300 euros.

«Aquí hi ha molta zona de boscos i la gent, que és confiada, no els lliga», va explicar a 20 minutos la secretària de Dama, Ángeles Fresneda. Aquesta associació d’animals d’Horta s’ha mobilitzat pel districte per alertar d’aquests robatoris.

Al llaç o una gossa en zel

L’esquer dels lladres és, en la majoria de casos, una gossa en zel. Però també ho fan amb la tècnica del llaç: un pal on al final té una corda rígida que s’estreny al coll del gos per emportar-se’l.

«L’altre dia van evitar que robessin un gos i vam trobar un pal amb el llaç abandonat prop del lloc», va assegurar Fresneda.

Controlar el gos

Segons Paloma Punsola, voluntària de la protectora Fundació Altarriba, hi ha robatoris «per tot Barcelona i per això pengem cartells d’alerta als carrers i a clíniques veterinàries alertant».

Les associacions aconsellen «no deixar mai lligats els gossos a la porta de comerços ni deixar-los anar pels parcs sense tenir-los controlats». Demanen no donar en adopció ni comprar un gos per Internet sense tenir dades fiables del portal. «Una dona va voler comprar un gos per la xarxa i la van citar a una plaça, tot plegat molt sospitós», va explicar Punsola.

Baralles al Park Güell i Can Baró

Veïns d’Horta asseguren que moltes nits se celebren lluites de gossos al Park Güell o Can Baró. «Alguns veïns han escoltat els crits dels animals», va explicar Ángeles Fresneda, de l’Associació Dama. Les denúncies veïnals als Mossos d’Esquadra i a la Guàrdia Urbana, segons Fresneda, no han eradicat aquestes baralles. «Les persones que organitzen aquestes timbes són molt perilloses i van armades», va afegir. Les protectores d’animals demanen als propietaris que denunciïn la desaparició de les seves mascotes.