El projecte de llei dels drets de les dones per l’eradicació de la violència masclista fixa que les maltractades no hagin de necessitar posar una denúncia contra el seu agressor per poder accedir a la xarxa de serveis d’ajuda. A més, tan sols es tindran en compte els ingressos propis, i no els de la unitat familiar, perquè gaudeixin d’assistència jurídica gratuïta.

Això és el que es va anunciar ahir en la recepció oficial del Dia Internacional de la Dona que es va fer al Palau de Pedralbes, on van assistir prop de 500 dones.

El president de la Generalitat, José Montilla, va destacar que la llei «reforçarà i donarà una protecció social integral a les víctimes», millorarà «la conciliació de la vida laboral, familiar i personal» i fomentarà la igualtat d’oportunitats amb els homes. A més, va recordar que ja s’ha iniciat la tramitació parlamentària per modificar el Codi Civil per impedir que els maltractadors heretin de les seves víctimes.

L’acte va estar marcat per la notícia de la mort de l’advocada i exjutgessa de Ripoll, Conxita Huerta, de 45 anys, que va ser escanyada, presumptament, per la seva parella, Ferran Domingo P, de la mateixa edat i que va aparèixer penjat en un garatge de Campdevànol.

Trucades insistents

La morta matenia una relació amb el seu company sentimental des de feia uns dos anys, encara que no vivien junts. Segons alguns veïns, la parella tenien discussions constants. El crim es va produir la matinada de divendres a dissabte, després que la dona sortís a sopar amb amics.

Segons sembla, ell no parava de trucar-la al mòbil i, al final, es va unir al grup, que va acabar prenent copes a casa de l’ella. L’endemà, unes amigues, preocupades, van avisar els Mossos, que la van trobar morta. Poc abans, un veí de Campdevànol que anava a treure el cotxe del garatge es va trobar l’home penjat.

Tres crims en tan sols tres mesos

El president de la Generalitat, José Montilla, va recordar ahir que l’any passat van morir a Espanya 91 dones per violència domèstica i que, enguany, ja n’hi ha hagut 15, tres a Catalunya: una per mes. Ahir es va guardar un minut de silenci per l’advocada de Ripoll. Montilla va encoratjar les víctimes a denunciar. La consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, va dir que se les atendrà de forma «immediata». La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, va lamentar que se segueixi «infravalorant el treball familiar i domèstic».