Més cursos de formació per als joves que no han acabat l'Educació Secundària Obligatòria

  • Els tres nous cursos pertanyen a l'àmbit del comerç i el màrqueting.
  • Estan adreçats a joves menors de 25 anys que no tinguin el graduat en ESO.
  • L'objectiu dels cursos és que els joves retornin al sistema educatiu i facilitar així la seva inserció en el mercat laboral.
Una alumna aprèn a dissenyar un aparador en un dels cursos de PQPI de comerç.
Una alumna aprèn a dissenyar un aparador en un dels cursos de PQPI de comerç.
Fundació BCN Formació Professional
Una alumna aprèn a dissenyar un aparador en un dels cursos de PQPI de comerç.

Hi ha joves que abandonen prematurament els estudis i que no acaben els estudis de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), un fet que dificulta enormement trobar una feina. Segons el Consell de Joventut de Barcelona, la taxa d'atur dels joves entre 16 a 25 d'anys a la ciutat és del 42%.

Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament ha posat en marxa tres nous programes de formació, la principal novetat dels quals és que pertanyen a l'àmbit del comerç i el màrqueting, que se sumen als ja disponibles dins dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI).

Els PQPI són uns cursos formatius que estan adreçats a joves d'entre 16 i 25 anys que no han obtingut el graduat en Educació Secundària Obligatòria i que tenen com a missió reincorporar aquests joves al sistema educatiu perquè segueixin formant-se i també perquè tinguin més oportunitats laborals.

En el cas dels nous cursos en comerç i màrqueting, aquests tenen una durada de 809 hores i s'imparteixen a les entitats socials Femarec, al districte de Sant Martí; Impulsem, a Ciutat Vella, i a l'Acción 90, de Sarrià-Sant Gervasi.

Durant la presentació dels nous programes de formació, el regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, va destacar que «la consecució de PQPI destinats a joves i adolescents és una de les fites més importants per potenciar la igualtat d'oportunitats dels joves que es troben en una situació vulnerable».

A més, va subratllar també la importància del comerç per a l'economia de Barcelona, ja que «representa aproximadament el 15% del PIB de la ciutat, així com el 15% de la seva població activa».

Pla dels 16 als 19 anys

Aquests nous Programes de Qualificació Professional  formen part de la iniciativa municipal Pla 16-19 anys, un pla de recuperació acadèmica d'alumnat de 16 a 19 anys per promoure la seva qualificació i inserció laboral.

L'Ajuntament de Barcelona ofereix fins a 517 places de Programes de Qualificació Professional durant aquest present curs 2013-14, amb un total de 31 programes de formació, pertanyents a 10 àmbits professionals diferents, i que es desenvolupen a un total de 22 centres educatius privats i entitats socials de la capital catalana.

Continuïtat dels estudis

Els Programes de Qualificació Professional fomenten que l'alumne que els cursa segueixi estudiant, ja que la superació d'algun dels cursos li permet estar exempt d'una part de la prova d'accés a un cicle formatiu de grau mitjà.

En cas que l'alumne aprovi el curs amb una nota de fins a 8, no caldrà que realitzi la part científica i tecnològica de les proves, mentre que si la nota és superior a 8, no serà necessari que faci les proves i accedirà directament al cicle formatiu.

Estructura dels PQPI

Aquests programes de formació estan estructurats en tres parts o mòduls. En el mòdul A, anomenat Formació Professional Específica, es desenvolupen lescompetències del perfil professional. Aquest mòdul inclou les pràctiques en empreses.

En el cas del B, el de Formació Bàsica de caràcter general, s'imparteixen coneixements bàsics que faciliten l'aprenentatge i la transició cap al món laboral. Tant el mòdul A com el B són obligatoris.

En canvi, el tercer mòdul, el C, és de caire optatiu. La seva realització permet obtenir el graduat en Educació Secundària Obligatòria, si també s'han superat els mòduls A i B.

Hi ha 25 perfils professionals diferents de PQPI. A banda dels cursos relacionats amb el Comerç i Màrqueting, n'hi ha d'Administració i Gestió, d'Electricitat i Electrònica, d'Instal·lació i Manteniment, d'Informàtica i Comunicacions i també d'Arts Gràfiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento