1947: Amb el ‘Manifest liberal d’Òxford’

L’abril de 1947 es van reunir polítics i intel·lectuals procedents de 19 estats del món, al Wadham College de la Universitat d’Òxford.
L’objecte de la reunió era  constituir una nova organització política: la Internacional Liberal. El manifest fundacional fou discutit i signat per representants de 19 estats: europeus, americans, asiàtics (com Turquia) i un africà (la Unió Sud-africana). A la versió en llengua francesa del Manifest es fa constar que, entre els representants dels 19 estats signants del Manifest, hi havia «Espagne, y compris 2 représentants de la Catalogne».Un d’aquests dos signants catalans, assistents al congrés d’Òxford, fou el futur senador Josep Pi-Sunyer i Coberta. L’altra, possiblement, el metge Josep Trueta, o bé, l’antropòleg Josep M. Batista i Roca. El Manifest comença declarant: «Nosaltres, liberals de 19 països reunits a Òxford mentre regnen els desordres, la misèria, la fam i la por ocasionats per 2 guerres mundials...». Entre els drets de les persones humanes hi hauria: « la possibilitat d’una educació aprofundida i variada, d’acord amb els dons de l’individu i no depenent ni de la seva naixença ni dels seus mitjans financers», «la seguretat en cas de malaltia, d’atur, de discapacitat i de vellesa», «l’igualtat de drets entre homes i dones».

Pel que fa a les empreses, «només admetem les nacionalitzacions de les empreses que depassen les possibilitats de l’empresa privada o d’aquelles en les que la competència ja no funciona». A més: «el benestar de la comunitat ha d’ésser garantit contra tot abús de poder per part de grups d’interès». Avui, hi ha tres partits de parla catalana a la Internacional Liberal: Convergència Democràtica, Unió Mallorquina i Partit Andorrà Liberal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento