Il·lustració que representa la dècada dels anys trenta del segle passat a la Rambla i que decorarà el nou interior del reformat Bar Núria.
Il·lustració que representa la dècada dels anys trenta del segle passat a la Rambla i que decorarà el nou interior del reformat Bar Núria. LALIMOLA/BAR NÚRIA

Aquest mes de març reobre les seves portes un dels símbols de l'artèria més universal de Barcelona, les Rambles. El Bar Núria, ubicat a l'inici del passeig, a tocar de la plaça de Catalunya i de la Font de Canaletes, ha vist passar dins i fora del local els darrers 90 anys d'història de Barcelona.

El Núria va tancar per tal de poder engegar els treballs de reforma el passat mes de generL'establiment de les Rambles de Canaletes ha passat per un complet procés de reformes amb què els néts del fundador del bar volen recuperar l'esperit original del Núria, que va començar a servir taules i barra a la dècada dels anys trenta del segle passat.

Cróniques pintades de la ciutat

Per tal d'explicar el pas del temps per les seves parets, s'han encarregat 9 murals a diferents artistes: Antoni Batllori, Miquel Ferreres, Nazario Luque, Òscar Nebreda, Ignasi Blanch, Dani Buch, Laura Carreira, Mercè Iglesias i Sandra Navarro. Creadors joves i veterans que es convertiran en els cronistes del local.

El Núria va tancar per tal de poder engegar els treballs de reforma el passat mes de gener. El dibuixant i caricaturista Ferreres ha immortalitzat en un mural la dècada dels anys cinquanta. La mataronina Mercè Iglesias s'ha quedat amb l'encàrrec dels anys seixanta mentre que un altre dels humoristes més reconeguts, Toni Batllori, és l'encarregat de pintar els setanta.

Els anys vuitanta són cosa de Nazario, considerat  un dels pares del còmic underground durant aquella dècada i la dels setanta. Un dels seus personatge més famosos es mou habitualment per escenaris de les Rambles i de la Plaça Reial, on viu l'artista: el detectiu Anarcoma.

Iniciativa de la tercera generació

Els néts dels fundadors del Bar Núria, la Montse i el Marcel, s'han embarcat en aquesta aventura amb un triple repte, tal i com comenta al diari en Marcel: "recuperar l'atmòsfera de l'establiment als anys trenta, reivindicar el bar com a punt de trobada de la gent de Barcelona i que els barcelonins tornin al Núria com sempre havíen fet per prendre tapes i paella".

Pel local han passat Mary Santpere, Pepe Rubianes o Antonio MachínLa barra del local passarà a ser un espai dinàmic i promocional amb tastos i begudes "premium a preus honestos", remarca en Marcel, qui creu que amb la seva iniciativa seran "els primers" en trencar amb l'actual concepte de la Rambla com a lloc de pas, de baixa qualitat gastronòmica o per a turistes.

El Núria ha estat un punt d'atracció per a artistes de l'alçada de Pepe Rubianes, qui feia parades a l'establiment abans o després de les seves funcions al proper Club Capitol; la Mary Santpere, el cantant Antonio Machín, l'actor Capri "i molta més gent del futbol i el teatre".

Consulta aquí más noticias de Barcelona.