Augmenten les queixes a la Síndica pels greuges socials i les multes desorbitades

  • La vulneració de drets socials suposen el 30% de les queixes rebudes al 2013.
  • Maria Assumpció Vilà reclama un pla de xoc pels pisos d'emergència i de protecció.
  • La defensora del poble ha criticat la "desproporció" de les sancions per civisme.
Un voluntari de Creu Roja entrega una beguda calenta, menjar i una manta a una persona sense llar.
Un voluntari de Creu Roja entrega una beguda calenta, menjar i una manta a una persona sense llar.
ACN
Un voluntari de Creu Roja entrega una beguda calenta, menjar i una manta a una persona sense llar.

La Síndica de Greuges de Barcelon, Maria Assumpció Vilà, va rebre al 2013 un 54% més de queixes, un total de 1.754. La major part es concentren, d'una banda, en els serveis socials, l'habitatge i tot el que es deriva de les estretors econòmiques, i de l'altra, en l'habitatge, l'accés als pisos d'emergència i de protecció i l'eliminació de la Renda Mínima d'Inserció.

La suposada vulneració de drets socials suposen el 30% de les queixes que va rebre la Síndica tot al llarg de l'any passat. On més es veuen els efectes de la crisi és al districte de Nou Barris, d'on provenen el 20% de les reclamacions (356).

Pel que fa als Serveis Socials, les reclamacions per una atenció deficient han incrementat un 62% (102 en total) i s'hi critica les llargues llistes d'espera, la denegació verbal d'ajuts econòmics i la dificultat per pagar l'escola.

Una altra cara de les estretors econòmiques es fa patent en la dificultat a l'accés o la conservació de l'habitatge. Així, les queixes per un "habitatge digne" s'han multiplicat per tres el darrer any, quan s'ha arribat a les 342 reclamacions. Hi ha queixes per la manca d'habitatges d'emergència social i de protecció, per "l'assetjament sobre inquilins" i davant la imminència d'un desnonament.

Per tot plegat, la Síndica ha demanat aquest dimarts un pla de xoc municipal. D'una banda, es vol que garanteixi que el llindar de renda per accedir als pisos de protecció sigui assumible, ja que actualment es calcula que prop de 15.000 persones de les 27.000 inscrites al registre de sol·licitud d'HPO no arriben al mínim de renda exigit per optar-hi.

D'altra banda, la Sindicatura calcula que cada mes s'assignen una vintena de pisos d'emergència social, una xifra que es considera insuficient. Vilà demana, doncs, una solució transitòria.

Multes massa cares

Vilà va reclamar que es revisi l'Ordenança de Civisme, una normativa que ha generat un 23% més de queixes a la defensora del poble que l'any anterior (106 en total). Els barcelonins en critiquen que les multes són "excessives" i que hi ha "un afany recaptatori". La Síndica posava com a exemple el cas d'un skater que havia de pagar una multa de 750 euros per patinar en una plaça pública on no estava autoritzat.

És significatiu, també, l'augment en un 24% de les reclamacions per contaminació acústica (de 88 s'ha passat a 109). Els veïns es queixen pel soroll a les terrasses ifora de les sales de festa i discoteques, donat que cada cop hi ha més gent fumant i bevent al carrer.

Per contra, les queixes per circulació (136) i transport públic (171) han baixat lleugerament el darrer any.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento