L'Ajuntament supedita l'obertura de noves escoles bressol a l'externalització de la seva gestió

  • Ardanuy assegura que la qualitat en els tres centres externalitzats és la mateixa que en les altres 92 llars d'infants.
  • La Plataforma 0-3 creu que empitjora les condicions laborals i l'atenció als infants.
  • Només hi ha places per al 58,87% de les sol·licituds
Desenes de persones en una protesta a favor de les escoles bressol municipals davant l'Ajuntament de Barcelona.
Desenes de persones en una protesta a favor de les escoles bressol municipals davant l'Ajuntament de Barcelona.
POL SOLÀ / ACN
Desenes de persones en una protesta a favor de les escoles bressol municipals davant l'Ajuntament de Barcelona.

L'Ajuntament de Barcelona no renuncia a externalitzar la gestió d'escoles bressol, tot i les crítiques de la Plataforma 0-3, que agrupa educadors, famílies i veïns, entre altres. De fet, condiciona l'obertura de nous centres a la gestió indirecta. La Plataforma denuncia que empreses de serveis acaben gestionant els centres, empitjorant les condicions laborals dels educadors i l'atenció als menors.

"La gestió indirecta és l'única que ens permet posar en funcionament nous centres", va afirmar ahir el gerent del Consorci d'Educació, Manel Medeiros, en la sessió extraordinària de la Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, en què es va presentar l'informe Escoles bressol municipals de Barcelona. Per al regidor d'Educació, Gerard Ardanuy, "la gestió indirecta és gestió municipal" i que la qualitat és igual de bona en els tres centres externalitzats que en els altres 92.

La sessió va comptar amb la presència de la Plataforma 0-3, que només va disposar de deu minuts a l'inici del debat, va exposar les seves reivindicacions, recolzades per 26.000 signatures. "És un concepte de participació bastant lamentable", va queixar-se a 20minutos la portaveu, Marta Verdejo.

Abans de desgranar una per una les reclamacions recollides en la iniciativa ciutadana, que va ser rebutjada per no complir els requisits, Medeiros va fer un balanç que Verdejo va titllar de "triomfalista i esbiaixat". El primer va destacar que aquest curs s'han ofert més places que mai, 7.940 places, però només van servir per cobrir el 58,87% de les sol·licituds.

L'informe també destaca que l'interinatge representa "poc menys del 50%" de la plantilla, però Verdejo va alertar de l'impacte que té en els centres, motiu pel qual demanen que es consolidin les plantilles. A més, sosté que no es deu només a les restriccions pressupostàries, com diu el consistori, doncs no s'han convocat oposicions des de 2009.

L'oposició va criticar la política educativa de Xavier Trias i que no aposti pel 0-3, una etapa no obligatòria però de gran valor per al desenvolupament dels infants. Van lamentar que no s'hagi construït cap escola bressol i que s'aposti per la concertació de places en centres privats. Com la plataforma, també van demanar tornar a les ràtios del curs passat i més hores de suport.

Ardanuy va demanar autocrítica a l'oposició perquè algunes queixes ja es feien abans que CiU arribés al consistori, però va garantir que el servei és de qualitat i innovador malgrat les dificultats econòmiques.

El sector del lleure surt al carrer

El sector del lleure educatiu, en què treballen unes 30.000 persones, realitzaran aturades parcials aquest dijous i el vinent i faran vaga el 6 de març com a mesura de pressió per desbloquejar la negociació del nou conveni laboral. A més, dijous 20 de febrer, els monitors dels menjadors escolars, d'acollida matinal, de ludoteques... es manifestaran a la plaça de Sant Jaume amb pares i infants.

CC OO i UGT denuncien que la patronal vol repercutir en els treballadors els retards en els pagaments de les administracions i l'augment de l'IVA al 21%, congelant-los el sou fins el 2015, quan s'augmentaria un 0,5%. Els sindicats asseguren que han perdut un 8% de poder adquisitiu des que van començar a negociar el nou conveni i que pateixen molt l'estacionalitat i la temporalitat, ja que de mitjana treballen 12 hores i mitja a la setmana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento