Augmenten les multes pel 'botellón' i per orinar al carrer

  • Les sancions per venda ambulant són les més nombroses, amb una mitjana de 203 al dia, segons les dades municipals del darrer any.
  • Es disparen un 26% les denúncies per mendicitat.
  • La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona denuncia la situació de pobresa i que es vulgui mantenir la imatge de la ciutat de cara al turisme.
Varios jóvenes haciendo botellón.
Varios jóvenes haciendo botellón.
ARCHIVO

Amb una mitjana d'un centenar de multes al dia per botellón i de 28 per orinar al carrer, es confirma que aquestes són dues de les conductes tipificades com a incíviques que es repeteixen més i que són més perseguides per la Urbana a Barcelona. La venda ambulant, però, segueix sent el més denunciat i s'observa com la mendicitat i d'altres conceptes relacionats amb la pobresa van rebre més sancions al 2013 respecte l'any anterior.

Segons dades de la Guàrdia Urbana, el consum de begudes alcohòliques al carrer es va sancionar un 26% més (36.456 denúncies al 2013) i les denúncies per fer les necessitats fisiològiques a la via pública també van créixer en un 13,5% (10.348 multes). En el primer cas, les sancions poden arribar als 300 euros, i en el segon, als 100 euros, segons preveu l'Ordenança de Civisme.

Venda al carrer

Però el concepte pel qual es van imposar més multes l'any passat va ser per la venda ambulant no autoritzada: es van imposar 203 denúncies al dia de mitjana (74.227 multes, gairebé un 6% més).

S'eleven a 2.625 les denúncies a persones que demanen caritat al carrer, el que suposa un 26% més que l'any anterior. L'Ajuntament posa de relleu que es penalitza la «mendicitat insistent, intrusiva o agressiva» i les xarxes mafioses que en alguns casos hi ha al darrere.

Però des de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), el seu president, Lluís Rabell, advertia aquest dilluns que «les situacions de pobresa i marginació social requereixen un altre tipus de tractament» i ho relacionava amb «una pobresa creixent».

De fet, i en aquest mateix sentit, pugen un 13% les denúncies per fer un «ús impropi de l'espai públic», és a dir, per estirar-se als bancs, rentar-se o rentar la roba a les fonts o bé acampar a la platja.

Sense trilers

Pràcticament no es veuen trilers a la Rambla i, d'acord amb això, les multes han baixat un 71% (520). Les sancions per pintades (302) baixen un 14% i també ho fan per penjar cartells (2.230), en un 36%.

S'han disparat un 48% les multes a músics de carrer (318) i s'han imposat 4.588 denúncies per «pertorbar el descans» dels veïns (+33%).

Per mantenir la imatge

«La ciutat està en una dinàmica d'apostar pel turisme com a gran esperança blanca i monocultiu i per això no ens sorpren que s'escombri sota la catifa els problemes socials per no entorpir la visió de la Barcelona fashion», criticava el president de la FAVB, Lluís Rabell. Fem com a la Barcelona preolímpica? «No, la situació és pitjor», contesta Rabell, i argumenta que a la Barcelona actual «hi ha una pobresa alarmant i una aposta exagerada pel turisme».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento