La calor avança 15 dies les al·lèrgies i causa marejos

La sequedat també hi contribueix. El pol·len a la costa està en nivells màxims o alts. L’astènia «esgota les piles» i pot derivar en lipotímies i pèrdua de forces.
Les altes temperatures que es registren a Catalunya han fet avançar un parell de setmanes les al·lèrgies primaverals i l’astènia (aquella sensació de feblesa i poca vitalitat física i intel·lectual que afecta en el dia a dia), segons va explicar a 20 minutos Santiago Nevot, de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.

La tardor inacabable o la primavera prematura que registrem (o patim) portarà «al·lèrgies més aviat». «Seran fortes però no molt duradores», pronostica la presidenta de la Societat Catalana d’Al·lergologia, Anna Cisteró.

El càlcul té en compte que es mantigui baixa la humitat i les temperatures massa suaus. El cicle de pol·linització i les probables al·lèrgies podria perllongar-se si plou.

Igual o mes

Segons el butlletí d’aerobiologia de la UAB, per a la setmana que comença avui, el nivell de pol·len dels xiprers és alt (3 sobre 4) a Barcelona i Girona i màxim (4 sobre 4) a Tarragona i Terres de l’Ebre.

De fet, als sis observatoris d’aquestes zones preveuen que el nivell es mantindrà o augmentarà. A Lleida l’índex és mitjà i als Pirineus, baix. Després dels xiprers pol·linitzen els plataners, les gramínies i les oliveres.

Massa abrigats

Als ambulatoris també es nota un avançament de l’astènia, tal com va confirmar Montserrat Romaguera, de la Societat Catalana de Medicina Familiar, «una patologia més pròpia d’abril o el març».

L’astèmia està lligada al canvi de temps. La població es vesteix d’hivern encara que al carrer no fa fred.

La majoria d’afectats són «dones joves amb baixa tensió». «És com si s’esgotessin les piles», diu Romaguera. Aquest malestar pot derivar en marejos i lipotímies.

Consells contra els símptomes

Esternuts, picor al nas, asma o urticària són alguns dels símptomes de qualsevol al·lèrgia. Els experts aconsellen tancar les finestres del cotxe, no obrir molt les de casa o reduir l’activitat al carrer a primera hora del dia. Sobre l’astènia, María José Alonso, del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, planteja una dieta «amb sucs, verdures i bona hidratació. Dormir el temps que cal i practicar un exercici físic moderat». Els símptomes són lleus i duren 15 dies. Si no, potser el problema és un altre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento