Turisme, obres i la pèrdua d'ajuts repunten com a principals problemes dels barcelonins

  • La preocupació per la situació econòmica es manté al capdavant, tot i que l'optimisme creix, segons el Baròmetre Semestral del desembre.
  • CiU perd vots però guanyaria les eleccions si se celebressin ara.
  • Gairebé el 60% dels enquestats no coneix el Tricentenari del 1714.
Imatge de l'espectacle inaugural del Born Centre Cultural.
Imatge de l'espectacle inaugural del Born Centre Cultural.
ACN
Imatge de l'espectacle inaugural del Born Centre Cultural.

La precarietat econòmica segueix sent el problema principal per als barcelonins, i de llarg. Molt per sota, hi ha la resta de preocupacions, que queden desbancades per la crisi i els seus efectes des de fa anys. Ara bé, emergeixen noves inquietuds que comencen a ser significatives com ara les obres i infraestructures, la pressió del turisme i la pèrdua de prestacions i ajuts. Mentrestant, els «brots verds» de què parlen els polítics s'endevinen en algunes de les respostes dels barcelonins al Baròmetre Semestral.

A partir de 800 enquestes fetes a finals de novembre, es conclou que per al 28,8% dels ciutadans el seu principal problema personal és l'atur i les condicions de treball, seguit per un 17,5% que esmenta les dificultats econòmiques. En tercer lloc, hi ha un 6,1% que destaca les prestacions i ajuts, assolint la xifra més alta en aquest apartat des de desembre de 2010 i gairebé dos punts per sobre del juny passat.

A l'hora de definir els problemes que els barcelonins consideren més greus a la ciutat, la feina continua liderant el rànquing (31,3%). Però despunten els «transports, infraestructures i comunicacions», amb un incipient 4,4%, una xifra que no s'assolia des de juny de 2009; al juny suposava una preocupació per a l'1,5%.

El primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, interpretava aquest dilluns que aquest increment es deu a «molèsties per algunes obres», quan tot just ara s'emprèn bona part de les grans intervencions del mandat de Trias. Els transports, apuntava Forn, «reben una bona valoració», segons índexs del sector.

El turisme és percebut com un problema per a un 3,1% dels enquestats, una xifra mai assolida en la comparativa històrica, des de setembre de 2007 (en aquest període s'havia mogut entre el 0,4 i el 2,1%). Forn argumentava que el percentatge «és molt baix» però que, de tota manera, el Govern «és conscient que és un dels problemes de la ciutat».

La inseguretat ocupa ara la segona posició en el llistat de handicaps de Barcelona (8,4%), si bé és cert que baixa dos punts respecte el Baròmetre del juny passat.  Els anomenats «aspectes polítics» (crítica a la gestió, als polítics, al sistema, etc.) baixen, també, prop de dos punts (6,4% els esmenten).

Un cert optimisme

Tot i que la crisi i la falta de feina preocupa, l'optimisme es pot veure en algunes respostes, com ara en la situació econòmica familiar: pugen tres punts els qui diuen que ha millorat (7,6%) i baixen quatre punts els qui diuen que ha empitjorat (59%). Incrementa el percentatge dels qui creuen que millorarà en un futur (45,6%), enfront dels qui diuen que empitjorarà, que baixen (21,3%).

El 60% aposta perquè la prolongació del transport públic per un esdeveniment es pagui conjuntament entre l'organitzador i l'Ajuntament.

CiU perd vots però guanyaria

El Baròmetre indica que CiU seguiria guanyant les eleccions amb un 13,7% d'intenció de vot directe. Ara bé, suposa una davallada de cinc punts respecte el juny passat.

Amb tot, el grup de Xavier Trias queda molt per sobre de la resta. El PSC segueix la seva davallada (5,1% dels vots, un punt menys), ICV es manté (6,9%) i ERC baixa (7,5%, tres punts menys) tot i que es mantindria com a segona força municipal. La CUP entraria a l'Ajuntament amb un 3,3% dels vots i el PPC tindria l'1,6% dels sufragis, pel tradicional vot ocult. L'alcalde Trias és l'únic polític que aprova amb un 5,1 sobre 10.

La gestió municipal aprova, amb un 45% dels enquestats que creuen que és bona o molt bona, una dada que creix dos punts respecte juny de l'any passat.

Només el 43,8% dels barcelonins enquestats diu que coneix la celebració del Tricentenari del 1714, enfront d'un 55,9% que no coneix la commemoració. El 33,6% ha visitat el Born Centre Cultural i un 78% desconeix quins actes se celebren.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento