Manifestació Barcelona
Manifestació contra les retallades i la política educativa del ministre Wert, l'octubre de 2013, a Barcelona. Guillem Sánchez/ACN

CC.OO. i UGT de Catalunya preveuen un any nou convuls, amb més desigualtat i nivells més alts de pobresa entre els ciutadans, i no descarten que sigui un altre any amb una vaga general per forçar un canvi en les polítiques del Govern central. En declaracions a Europa Press, el secretari general de CC.OO. de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha censurat que des dels governs central i català s'estigui parlant de recuperació econòmica per al 2014, ja que ha assegurat que "en el millor dels casos es pot parlar d'estancament".

Les famílies tenen menys coixí per ajudar als membres amb menys recursos, ja que els sous i les pensions han baixat, indiquen els sindicatsEl seu homòleg d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha considerat que els polítics han posat en marxa "una campanya que va molt bé als poderosos", assegurant que ha començat la recuperació, però ha recalcat que l'economia segueix parada i la desocupació segueix creixent.

"El 2014 serà un any dur i complex i més difícil que el 2013", ha augurat Álvarez, argumentant que els serveis estan cada vegada més disparats de preu i les famílies tenen menys coixí per ajudar als membres amb menys recursos, ja que els sous i les pensions han baixat.

Gallego ha vaticinat que l'any vinent "seguirà la conflictivitat i es podria agreujar" si es mantenen les retallades dels drets laborals i socials, i ha assenyalat la necessitat que es potenciïn els mecanismes de negociació col·lectiva per recuperar els drets perduts.

Possible vaga general

"No descartem cap escenari", ha manifestat Gallego en relació amb una possible vaga general, i Álvarez també ha apuntat a la possibilitat d'una aturada de tota l'economia durant aquest any.

"Té tota la pinta que serà un any molt convuls", ha pronosticat Álvarez en el cas que el Govern central segueixi aplicant més reformes que ha qualificat d'agressions a les classes treballadores.

Els dos líders sindicals han afirmat que el principal desig de les organitzacions per a l'any nou és que els governs, tant català com central, canviïn les seves polítiques i s'asseguin a negociar per abordar els problemes amb mesures socials.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.