Més denúncies d'homosexuals per discriminació familiar

  • Han augmentat un 3% anual a la darrera dècada i fins a un 5% el darrer any.
  • Les agressions verbals i físiques creixen en l'àmbit del veïnat i de la família.
  • El col·lectiu s'atreveix més a a presentar queixes per ser discriminats.
  • El 43% de les denúncies s'han presentat a Barcelona als darrers 10 anys.
Una transexual durante su boda en una imagen de archivo.
Una transexual durante su boda en una imagen de archivo.
GTRES
Una transexual durante su boda en una imagen de archivo.

Les denúncies d'homosexuals que pateixen discriminació i agressions per la seva condició sexual no deixen de créixer. L'Observatori Contra l'Homofòbia estima que han augmentat un mínim del 3% anual la darrera dècada, i fins a un 5%, com el darrer any, ja sigui per l'increment de la conflictivitat, ja sigui perquè el col·lectiu s'atreveix més a presentar la seva queixa quan s'ha sentit discriminat.

A tot Catalunya, l'any passat es van presentar 140 denúncies –la majoria a Barcelona– davant l'Observatori, una entitat que recull tant les queixes per assetjament escolar com laboral i a la via pública i després les deriva en cas necessari als jutjats.

L'última dècada ja han estat 1.405 les denúncies presentades, el 43%  de les quals a Barcelona.

Al col·lectiu de lesbianes

El darrer any, però, s'ha constatat l'increment de queixes per part de lesbianes que «han rebut agressions» (verbals), per exemple, per penjar al balcó la bandera amb l'arc de sant Martí, símbol del col·lectiu LGTB. Es tracta de dones que viuen sobretot a l'Eixample, a les quals han intentat expulsar del pis on vivien, segons indica el president de l'Observatori, Eugeni Rodríguez.

Agressions a casa

Un altre fenomen que està creixent darrerament, i molt vinculat amb la crisi, és la problemàtica que es deriva del retorn forçat d'homosexuals a casa dels pares per manca de recursos.

«La majoria dels gais som emigrants, hem de marxar del nostre barri o del nostre poble perquè ens feien la vida impossible i no acceptaven com som», apunta a 20minutos Rodríguez, abans de detallar que «ara, molts han de tornar a aquest entorn i és llavors quan pateixen les agressions».

Transsexuals abocats a la prostitució

L'Observatori alerta de la situació precària del col·lectiu transsexual, nombrós a Barcelona i abocat a la prostitució. Denuncien que, degut a què tenen cos de dona però identitat d'home, troben traves per trobar feina.

Darrerament, a més, ha sorgit una nova preocupació. Els Mossos d'Esquadra i la Fiscalia d'Odi i Discriminació han obert una investigació per aclarir què hi ha al darrere de l'anomenat Projecte Pilla-Pilla de Barcelona, un grup que es dedica a amenaçar i perseguir gais i que és considerat un fenomen d'abast europeu que s'estén a les xarxes socials.

A més de la investigació dels serveis especialitzats dels Mossos, la policia ha posat en coneixement de les associacions que es poden veure afectades un correu electrònic (mossos.delictes.odi@gencat.cat) per poder expressar les seves inquietuds o aportar informació sobre aquest cas.

La majoria de les denúncies rebudes per l'Observatori Contra l'Homofòbia provenen dels homes gais (47%). Es tracta sobretot de joves que revelen que han patit bullying o assetjament a l'escola, però també hi ha queixes d'adults que són discriminats a l'àmbit laboral o, també, en equipaments públics.

Esmenten, per exemple, el cas d'un hotel que es va negar a donar una habitació amb un llit doble a una parella de gais. El 31% de les denúncies van ser de transsexuals i el 22% de lesbianes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento