Carod planteja la «via sobiranista» si frenen l’Estatut al Constitucional

  • Joan Saura dice que "Catalunya y España pueden tener un problema".
  • Es dóna per fet que Pérez Tremps dimitirà i serà substituït perquè el tribunal no anul·li el text.
  • El PP parla d’"escàndol".
El vicepresident del Govern i president d’Esquerra Republicana, Josep-Lluís Carod-Rovira, va advertir ahir que si l’Estatut "disminuït" no cap a la Constitució, a Catalunya només li pot quedar «la via sobiranista». «Si és així, Espanya té un problema, i greu», va alertar.

A més, el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, també va afirmar que «Catalunya i Espanya tindran un gran problema».

Les paraules de Carod i Saura afegeixen més pressió a la decisió del magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Pablo Pérez Tremps, que es pensa si dimiteix, després de ser recusat per participar en el dictamen que l’Alt Tribunal prepara sobre l’Estatut.

"No hi ha interferències"

De fet, la vicepresidenta del Govern central, María Teresa Fernández de la Vega, ja va anunciar que l’Executiu el substituirà si dimiteix.

Per a De la Vega, és "normal" que si es produeix una vacant es cobreixi. Això no és cap interferència".

D’aquesta manera va respondre al PP, on Ángel Acebes va qualificar d’«escàndol» i «frau» la possible dimissió de Pérez Tremps.

Tant el PSC com el Govern central es van esforçar a deixar ben clar que una declaració d’inconstitucional de l’Estatut no significaria la caiguda de cap executiu.

A Catalunya, el PSC es va mostrar favorable a restablir l’equilibri de forces al TC. CiU, PP i C’s van acusar el president de la Generalitat, José Montilla, de voler forçar la dimissió de Pérez Tremps. L’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, va assegurar que seria «dramàtic» que el TC anul·lés l’Estatut.

Podria haver-hi més recusacions

La recusació de magistrat del TC Pérez Tremps podria no ser l’única si es confirma que un altre membre de l’Alt Tribunal, Jorge Rodríguez Zapata, va elaborar un informe per a la fundació Pi i Sunyer poc abans de l’inici de la reforma de l’Estatut.

L’estudi es titula L’evolució de l’aplicació dels principis continguts en la carta Europea d’autonomia local per la jurisprudència del TC i del Tribunal Suprem. La Generalitat veu normal encarregar informes a experts de competència reconeguda.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento