Càmeres d’infrarojos cacen conductors als semàfors
Un dels rètols que avisen del control fotogràfic en un semàfor controlat a l’Eixample. (Hugo Fernandez)
Els dispositius anomenats foto-vermell, que fotografien els vehicles que es passen els semàfors en vermell, han detectat 13.177 infractors l’any 2006, és a dir, 36 al dia, només en set cruïlles de Barcelona.

L’avenç en les noves teconologies d’infrarojos permet que les fotografies nocturnes detectin amb més claredat les matrícules dels vehicles, pel que l’Ajuntament ho ampliarà a 30 cruïlles a finals d’any.

Les estadístiques d’accidentalitat a Barcelona estableixen punts negres, que, analitzats, "donen una sèrie de cruïlles on els accidents es produeixen per saltar-se el semàfor en vermell", explica a 20 minutos l’intendent en cap de la Guàrdia Urbana, Carles Reyner. Per això es multiplicarà el nombre de càmeres fins a una trentena.

El nombre de càmeres que s'instal·laran a les principales cruïlles de la ciutat seran una trentena
Per a l’intendent és més perillós "passar-se un semàfor en vermell" a tota velocitat que sortir abans de la parrilla peatonal, el que no capta la càmera. "No és el mateix una topada a 50 Km/h que a 80".

Excès de velocitat 

Reyner explica que l’excés de veloctat és la causa de la majoria d’accidents, raó que justifica "els controls fotogràfics" a les entrades a la ciutat.

L’Ajuntament rebutja les acusacions que apunten a la instal·lació de mes càmeres com a tàctica recaptadora. "Si fos així", diu Reyner, "no estaria indicat el punt on hi ha radars i càmeres", avisant als possibles infractors.

Cruïlles més vigilades

Les cruïlles de l’Eixample són les que acumulen més accidents. Les càmeres foto-vermell estan indicades amb uns cartells:

Aragó–Independència. El detector està situat davant el número 560 del carrer Aragó i senyalitzat amb un rètol.

Roger de Llúria–Diagonal. És la cruïlla més emblemàtica per la seva proximitat amb la zona turística per excel·lència.

Aragó–Sicília i Balmes. Dos punts negres d’accidentalitat. La càmera està davant el 426 i el 227 del carrer Aragó.

Girona–Gran Via. Càmera ubicada davant el 42 de Girona.

Pau Claris–Diagonal. Enfront el 191 de Pau Claris.