1796. La Fira dels Pessebres

La idea de representar plàsticament escenes del naixement de Jesús a un estable, o cova, a Betlem, en terres de Palestina, és a dir, de fer pessebres, fou de Giovanni Bernadone (1182-1226), el fill d’un comerciant de la ciutat d’Assís, que, com a Francesco, creà l’orde religiós del franciscans, i, juntament amb Clara, l’orde de les clarisses.
El franciscanisme es va difondre, aviat, per terres catalanes. I els franciscans, en els àmbits urbans en els que treballaven, feien, entre altres coses, pessebres. La construcció de pessebres, segons Josep Maria Garrut, va començar a les esglésies i als convents dels franciscans (i, més tard, dels jesuïtes), i als palaus dels nobles, però, poc a poc, es va difondre entre la gent del tercer sector.El pessebre es basava en les figures de fang (o de fusta) dels tres protagonistes principals: Maria, Josep i el nou nat Jesús, de dos animals domèstics (el bou i la mula), de l’àngel que anunciava l’esdeveniment, dels pastors, llenyataires, bugaderes i reis mags que anaren, plens d’emoció, fins a l’estable, i oferiren a la nova família aliments («panses i figues, nous i olives»), ambientadors i pomades («incens i mirra») i diners («or»). Les figures se situaven en un paisatge mediterrani construït amb fustes, suros, molses, branquillons, còdols minúsculs, sorra. Amb un cel blau (de paper o de guix pintat) de fons.

A mesura que avançava el segle de la Il.lustració, la popularització de la construcció de pessebres, amb tots aquestes elements, i molts altres que s’hi afegirien (com el caganer), va fer necessària la organització de fires de pessebres. La primera, a Barcelona, el 1796.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento