Són algunes de les professions que desenvolupen les 200.000 persones que, només a Barcelona, fan la seva feina a la via pública. Comparteixen riscos laborals amb la resta, però en tenen altres d’específics, segons un estudi sobre salut laboral de CC OO.
 
Atropellaments i problemes de trànsit, estrès tèrmic –provocat per les condicions climàtiques–, caigudes, la contaminació acústica i la pol·lució, els riscos psicosocials i la fatiga crònica són les contingències a què s’exposen cada dia mentre treballen a la ‘selva d’asfalt’.
 
Riscos específics
 
Segons l’informe, cal tenir en compte totes les activitats que es desenvolupen en un lloc de treball a l’hora d’avaluar-ne els riscos. Un cambrer de barra, per exemple, no té els mateixos riscos que un de terrassa, com passa en el cas dels carters d’oficina i els de repartiment.
 
L’estudi recorda que gairebé la meitat dels accidents de trànsit són alhora accidents laborals (in itinere o en missió) i la primera causa de mort per accident a la feina.
 
Per millorar les condicions dels treballadors a la via pública, l’estudi de CC OO proposa reduir la jornada laboral un 10%, realitzar aturades tècniques per evitar l’estrès tèrmic o elaborar un reglament específic per a les feines que es fan al carrer. També cal evitar els canvis de torn de treball, els horaris de màxima afluència de trànsit i vianants i la realització d’hores extra.
 
L’objectiu és evitar que l’activitat professional a la via pública ocasioni danys en la salut dels treballadors.
 
Els contractistes d’obres neguen que es paguin comissions
 
Investigació del 3%. El president de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya, Rafael Romero, va negar ahir que es paguin comissions per a l’adjudicació d’obra pública. Romero va declarar a la comissió parlamentària arran de l’acusació velada que Pasqual Maragall va fer sobre els governs de CiU. Els contractistes van criticar el mètode de les adjudicacions perquè prima el preu per sobre de qüestions tècniques.
 
812.980 persones desenvolupen la seva activitat laboral diàriament a Barcelona ciutat, segons l’informe de CCOO