1893. L’emigrant

Jacint Verdaguer, Mossèn Cinto, el poeta nacional de Catalunya, va dedicar una poema (de fet, una cançó) al tema de l’emigració catalana a Amèrica i a tot el món.
Amadeu Vives, que, el 1891 havia fundat, juntament amb Lluís Millet, la societat coral anomenada «Orfeó Català», i, al 1892, havia harmonitzat per a cor l’himne Els Segadors, posà música, quan tenia 21 anys, al 1893, a L’emigrant. Ben aviat, la primera estrofa («Dolça Catalunya / pàtria del meu cor /quan de tu s’allunya /d’enyorança es mor»), i la resta van esdevenir molt populars, fins a fer les funcions, a èpoques, de quasi himne nacional català.Hi confluïen dos factors: l’emigració, un fenomen sempre colpidor, i una melodia excepcional. Verdaguer es pregunta on trobarà el clima, el cel, Montserrat, Barcelona. I finia dient: «Oh mariners, el vent que me’n desterra /que em fa sofrir. / Estic malalt, més ai!, torneu-me a terra, que hi vull morir!». L’emigrant, Verdaguer, vol tornar ( o, volia, al Vuitcens, i no ara ), a morir, al seu país d’origen.

La música pertany a un compositor molt especial, Amadeu Vives; aquest, per exemple, al 1926, escriuria la música de La Balanguera, un poema de Joan Alcover, basat en una cançó tradicional mallorquina, que, 50 anys més tard, popularitzaria Maria del Mar Bonet, amb tanta sort que ha esdevingut himne oficial de Mallorca. Des de molt abans, esdevingué un petit productor d’òperes i un gran productor de sarsueles d’èxit. Mort al 1932, 20 anys després, Robert Gerhard, un altre gran compositor català, utilitzaria L’emigrant com a base de la música d’un film polític: Secret People.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento