La familia irreal
La Família Irreal, espectacle de Dagoll Dagom i Minoria Absoluta. Minoria Absoluta/ACN

Els teatres de Barcelona van rebre 2.083.445 espectadors de pagament la temporada 2012/2013, 564.079 menys que la temporada anterior (21%). Així ho ha explicat el president de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Daniel Martínez. Les dades d'ADETCA mostren un descens en l'ocupació respecte la temporada anterior del 5,3% mentre que la recaptació dels teatres ha caigut un 25% en gairebé 17 milions d'euros.

Martínez ha presentat com a gran culpable l'augment de l'IVA, però també l'agreujament de la crisi, la caiguda generalitzada del consum, la reducció dels fons econòmics públics i privats, la morositat i el retardament dels pagaments. Tot i això, ha fet una crida a l'optimisme.

Les empreses i companyies hem ingressat un 33% menys que l'any passat, gairebé 21 milions d'euros menysSi la temporada 2011/2012 els teatres de Barcelona van batre "tots els rècords" d'assistència, amb 2.890.000 espectadors i un increment del 8% respecte la temporada passada, en aquesta les xifres han estat ben diferents. El espectadors de pagament han arribat als 2.083.445, mentre que el passat any van ser de 2.647.524.

D'aquesta forma la caiguda d'espectadors ha estat de 564.079, és a dir, d'un 21%. Els espectadors amb entrada gratuïta s'han incrementat un 3% passant dels 243.189 la temporada 2011/2012 als 250.240 la temporada 2012/2013.

En aquesta temporada, que ja ha acabat, hi ha hagut 12.791 funcions, 117 més que l'any passat i 73 espectacles més, de 1.082 la temporada 2011/2012 a 1.155. L'aforament ha caigut un 15%, que vol dir en 793.761 llocs arribant als 4,5 milions de llocs. El percentatge d'aforament ha passat del 53,97% al 50,93 en aquesta temporada.

Martínez ha lamentat les dades pel que fa a les recaptacions. Aquesta ha caigut un 25% en gairebé 17 milions d'euros. "Les dades més greus que donem és que les empreses i companyies hem ingressat un 33% menys que l'any passat, gairebé 21 milions d'euros menys", ha ressaltat. La mitja d'espectadors per funció ha caigut un 20% respecte la temporada anterior.

'La família irreal', la més vista

Pel que fa els espectadors de pagament, l'obra que n'ha rebut més ha estat La família irreal al Teatre Victòria amb 143.081 espectadors, seguit per Campanades de boda al Teatre Tívoli (92.440), Toc toc al Teatre Borràs (84.653), El nom del Teatre Goya Codorníu (44.893) i Grease al Teatre Coliseum (33.006). El teatre amb més espectadors de pagament ha estat el Liceu i amb menys de 200 localitats, la Sala Muntaner.

Martínez ha recalcat que han patit una important "sotragada sense pal·liatius". En aquest context, ha manifestat que sense cap dubte l'irracional augment de l'IVA ha estat el culpable, segons estudis molt acurats ha dit, del 64% dels descensos. Així mateix, ha citat l'agreujament de la crisi que "amb la seva violència ha demostrat que el sector de les arts escèniques no estava immunitzat", així com la caiguda generalitzada del consum, la reducció dels fons econòmics públics i privats, la morositat i el retardament terrible amb els pagaments.

Reducció dels preus de les entrades

Després de criticar i carregar contra l'augment de l'IVA ha anunciat que es reduiran els preus de les entrades que arriba fins a un 25%. "Aquí ens la juguem molt fort, estem lluitant amb el tema de l'IVA", ha assenyalat.
Missatge optimista

Tot i això, Martínez ha volgut llançar un missatge positiu: "Iniciem una nova temporada i ho fem amb l'empenta que ens donen els poderosos arguments artístics i professionals de Catalunya. Una programació atractiva, amb molta varietat i qualitat per satisfer totes les diferents opcions dels espectadors", ha assegurat. De fet, ha remarcat que les temporades "semblen dels bons temps".


Publicitat teatral a TVC i finançament

Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat que es resisteix a parlar de crisi del sector teatral perquè "la temporada ha estat una molt bona temporada en termes creatius i professionals i la que s'apunta serà magnífica". Entre les mesures a prendre, Mascarell ha anunciat que tiraran endavant amb TVC una publicitat adreçada al sector teatral amb la participació del sector professional els mesos de setembre i octubre.

Per altra banda, el titular de Cultura ha explicat que s'han posat sobre la taula noves línies de finançament, pel que fa a la subvenció i també amb prop de 20 milions d'euros "com a fons de finançament amb garantia per desenvolupar projectes teatrals". Mascarell també s'ha referit a l'IVA cultural manifestant que no sap què està esperant el Govern central per reduir-lo. "Em consta que ha estat en determinats moments pràcticament sobre la taula del Consell de Ministres", ha manifestat.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.