Barcelona duplica el nombre de pisos turístics amb llicència

  • Ja són 5.704 llicències d'apartaments per llogar als visitants de Barcelona.
  • L'Eixample és el districte on més n'hi ha. És on hi ha més queixes dels veïns.
  • L'Ajuntament aposta per crear una normativa per ordenar els de tota la ciutat.
Un balcó d'un apartament d'estiu a la costa mediterrània.
Un balcó d'un apartament d'estiu a la costa mediterrània.
Arxiu
Un balcó d'un apartament d'estiu a la costa mediterrània.

La proliferació d'apartaments turístics i el seu èxit no ha deixat de créixer. A banda dels qui aconsegueixen un sobresou amb els apartaments llogats il·legalment durant les vacances, cada cop hi ha més propietaris que opten per demanar una llicència i dedicar el pis per a l'ús turístic a Barcelona, sobretot a l'Eixample. De fet, en només dos anys s'ha doblat el nombre d'aquest tipus d'immoble i ja hi ha 5.704 llicències concedides.

Segons dades municipals, fins a finals de juny d'aquest any, a Barcelona hi havia atorgades poc més de 5.700 llicències d'habitatges d'ús turístic, mentre que al 2011 n'eren 2.683, més de la meitat. En acabar el primer semestre de l'any passat, n'hi havia 4.558, de llicències.

L'èxit d'aquesta forma de lloguer està fora de dubte i, de fet, l'Ajuntament de Barcelona s'ha posat com a objectiu ordenar el sector. Aquest any s'ha aprovat la modificació del Pla d'Usos de Ciutat Vella, que incloïa, entre d'altres aspectes, una moratòria de sis anys per tal que els propietaris apleguin els pisos turístics en blocs verticals. Es vol reduir, així, les molèsties causades al veïnat, el principal escull per als pisos turístics.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha expressat aquest estiu la seva preocupació perquè «la situació dels apartaments turístics no és l'òptima» donat que «està provocant un augment del preu dels lloguers a la ciutat» i va apuntar que s'està treballant en una normativa que ordeni els apartaments turístics no només de Ciutat Vella sinó de tota la ciutat.

Por al 'mobbing'

Però els veïns reclamen que es «canviï la filosofia» de la normativa aplicada a Ciutat Vella i que no s'apliqui a la resta de la ciutat perquè consideren que el fet que hi hagi sis anys de termini per aplegar-se en vertical «afavorirà una dinàmica de 'mobbing' immobiliari en pisos de renda antiga».

Així ho exposava el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell, qui constatava un increment de les queixes veïnals per aquest tipus d'allotjament, ja siguin legals o no, pel soroll i les molèsties que ocasionen. On més han augmentat és a l'Eixample.

De fet, és precisament  l'Eixample el districte que encapçala, i de llarg, la llista dels que concentren un major nombre de llicències d'apartaments turístics, amb un total de 2.586, segons dades municipals. Molt per sota hi ha Sant Martí (660 permisos), Gràcia (626) i en quart lloc Ciutat Vella (617). Començant per sota, hi ha Nou Barris (només 10 llicències), Sant Andreu (40) i Horta-Guinardó (105).

Compartir la casa d'un barceloní

Un apartament d'uns 65 m2 a la Sagrada Família, amb aire acondicionat i roba de llit inclosos, s'oferta a Internet per 67 euros per persona i nit. Demanen un mínim de tres nits seguides.

Però cada cop s'oferten més habitacions a les residències habituals de barcelonins o de famílies senceres. Una habitació doble al barri de Gràcia, amb connexió WiFi i el lavabo compartit, costa uns 55 euros per persona i nit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento