En els darrers anys els catalans estan recuperant de mica en mica la dieta mediterrània, que havia caigut en picat. A Catalunya, des del 1999, comprem més peix i fruits secs, productes propis d’aquesta dieta.

Tanmateix, en els últims anys el consum de llegums ha arribat a la meitat i també han baixat la quantitat de fruita i verdura, de cereals i d’oli d’oliva; tots ells productes mediterranis.

Així ho diu el segon Informe de l’Observatori de la Dieta Mediterrània, que ha analitzat els hàbits de consum dels darrers 20 anys. L’estudi conclou que, tot i la recuperació d’aquesta dieta, dista molt de la implantació que tenia als anys 40.

Pèrdua dels hàbits

Així, dels 60 grams de peix per persona i dia que es consumia al 1997, s’ha passat al 2005 a consumir-ne 80. Hi ha hagut també un augment significatiu en el consum de fruits secs, que en els darrers nou anys s’ha duplicat.

Per contra, els catalans compren la meitat de llegums que fa 20 anys i la fruita i verdura passa en aquest període dels 600 grams per persona i dia, als 500 grams de l’any 2005.

També als restaurants

L’informe analitza la cistella de la compra dels catalans, i constata que ha caigut en picat el consum d’ous en els últims 20 anys, que passa dels 30 grams per persona i dia, als 12 grams del 2005.

Baixen el consum de carn i llet, i per contra puja més del doble la compra de derivats làctics.

L’informe conclou que la dieta mediterrània segueix present a les llars i que s’està fent un lloc a l’hostaleria.

Nens obesos llatinoamericans

Els fills de persones immigrades vingudes de Llatinoamèrica i afincats a Barcelona tendeixen a no seguir la dieta mediterrània. De fet, cada cop hi ha més casos d’obesitat entre aquests infants, segons va afirmar ahir la Fundació Dieta Mediterrània que ha elaborat un estudi d’hàbits alimentaris. El 40% de les mares enquestades d’aquest col·lectiu llatinoamericà no compra peix per considerar-lo car. La major part dels nens s’apunten al fast food.