Últim adéu a Oriol Maspons, un dels grans fotoreporters catalans

  • Va néixer a Barcelona al novembre de 1928.
  • Va fotografiar l'Espanya de la postguerra. Després es va centrar en la moda i l'arquitectura.
  • Va pertànyer al grup de la Gauche Divine i va estar en contacte amb Delibes o Cela.
  • Se'l considera un artista trencador, a "l'estil dels grans fotògrafs americans". Té obra exposada al Museum of Modern Art de Nova York.
Una imatge d'arxiu del fotògraf Oriol Maspons.
Una imatge d'arxiu del fotògraf Oriol Maspons.
MNAC

El món cultural i artístic ha acomiadat aquest dimarts el fotògraf Oriol Maspons al Tanatori de Sant Gervasi, on ha quedat instal·lada la capella ardent de l'artista. Maspons ha mort aquest dilluns a la Clínica Plató de Barcelona a l'edat de 84 anys.

Companys de professió i de l'escena artística han donat l'últim adéu al fotògraf català. L'actriu de televisió, cinema i teatre i exmodel catalana Teresa Gimpera ha qualificat Maspons com un fotògraf "extravagant" i "únic" pel seu treball en l'època dels 50 i en una Barcelona on "hi havia tanta misèria". El polifacètic artista català, Leopoldo Pomés, ha reivindicat la figura de Maspons i ha lamentat que no hagi estat Premi Nacional de Fotografia.

Maspons, nascut a Barcelona al novembre de 1928, va captar amb la seva càmera durant la dècada dels cinquanta l'atmosfera espanyola entre la postguerra i l'arrencada econòmica. Posteriorment, va desenvolupar la seva tasca fotogràfica especialment als àmbits de la moda, l'arquitectura, la publicitat i el retrat.

Oriol Maspons té obres exposades al Museum of Modern Art de Nova York i les seves fotografies han il·lustrat obres com Poeta en Nueva York de Federico García Lorca.

Al febrer de 2011, Maspons va cedir el seu arxiu fotogràfic al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). "Tenia molta por que les meves fotografies acabessin als Encants", relatava aleshores el fotògraf, autor d'instantànies ja mítiques de l'Eivissa dels anys 70, de les barraques del Somorrostro i de la Gauche Divine barcelonina.

En record de Maspons

El MNAC prepara una "gran" exposició i un llibre sobre l'obra d'Oriol Maspons. Així ho ha indicat el conservador en cap de la col·lecció de fotografia del MNAC, David Balcells, qui ha qualificat Maspons com un dels fotògrafs més representatius de la nova avantguarda i ha destacat el seu treball "a l'estil dels grans fotògrafs americans".

El conservador en cap de fotografia del MNAC ha explicat en declaracions a l'ACN que Maspons va revolucionar la fotografia en la forma dels plantejaments després del seu període a París i el contacte amb els grans intel·lectuals de l'època com el grup Gauche Divine, Delibes o Camilo José Cela.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lamentat la mort d'Oriol Maspons i l'ha definit com un "activista de la modernitat" i la "vitalitat" juntament amb Oriol Regàs o Xavier Miserachs i un dels creadors "més grans" de la fotografia catalana.

Per Mascarell, Maspons va connectar la societat catalana "una mica endormiscada i un pèl separada del món" amb els moviments europeus dels anys 60 i 70. "Es fixava en les noves realitats i les portava aquí", ha afegit en declaracions a l'ACN. El conseller també ha destacat que va ser un dels inventors de la marca Barcelona i un "gran mestre" per a fotògrafs com Colita, que "han seguit la seva pauta".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento