Cubelles i Torredembarra són els municipis catalans que més han destruït la seva costa

  • Segons l'informe de Greenpeace Destrucció a tota costa 2013.
  • El 44% de la primera línia de mar catalana està edificada.
  • Catalunya té 600 quilòmetres de litoral, el que representa el 8% de tot l'Estat.
  • La ONG està convençuda que l'ocupació ha augmentat tot i la crisi.
  • Alella és on més ha augmentat l'ocupació i té tot el litoral construït.
Con playas transformadas en espigones, la vía del tren paralela a la costa... Cubelles (Barcelona) es uno de los diez municipios con la costa más destruida, según un estudio de Greenpeace.
Con playas transformadas en espigones, la vía del tren paralela a la costa... Cubelles (Barcelona) es uno de los diez municipios con la costa más destruida, según un estudio de Greenpeace.
GREENPEACE
Con playas transformadas en espigones, la vía del tren paralela a la costa... Cubelles (Barcelona) es uno de los diez municipios con la costa más destruida, según un estudio de Greenpeace.

Cubelles (Barcelona) i Torredembarra (Tarragona) són els municipis catalans que més han destruït la seva costa entre l'any 1987 i el 2005, segons l'últim informe de Greenpeace, que analitza l'estat del litoral a tot l'Estat. El treball també destaca que el 44% de la primera línia de mar de Catalunya estava ocupada per construccions artificials el 2005, un 11% més que 18 anys enrere.

Cubelles presenta un grau d'ocupació superior al 75% i l'informe diu que les seves platges estan "fortament erosionades i fragmentades per una via de tren paral·lela a la costa". En el cas de Torredembarra, presenta una ocupació del 82% i és el municipi en què més ràpid s'ha construït en aquest període.

Catalunya té una longitud de litoral d'uns 600 quilòmetres, el que representa el 8% de tot l'Estat. Té un 44% de platges, un 36% de penya-segats i el resta són zones naturals, deltes o zones artificials. Segons l'informe de Greenpeace, presenta un dels litorals més construïts i més contaminats de l'Estat espanyol.

L'estudi analitza l'estat de la primera línia de mar, concretament de la franja dels primers 500 metres costaners. En aquest sentit, un 44% d'aquesta superfície es trobava artificialment ocupada el 2005 a Catalunya. Un percentatge que l'entitat alerta que a data d'avui supera segur les xifres presentades. D'aquest 44% total de Catalunya, el 58% correspon a Barcelona, el 40% a Girona i el 39% a Tarragona.

D'altra banda, l'informe també quantifica la zona de costa que queda protegida ja sigui perquè és Parc Nacional, Parc Natural o perquè hi ha alguna normativa especial. A Catalunya un 43% de la seva superfície costanera està protegida i, concretament, un 22% és Parc Nacional o Natural.

Els municipis que més han augmentat la seva ocupació entre el 1987 i el 2005 han estat Alella amb un increment del 438%, Sant Pere de Ribes amb un 186%, Sant Vicenç de Montalt amb un 162%, Sant Carles de la Ràpita amb un 144% i el Prat del Llobregat amb un 80%.

Els municipis amb major percentatge de superfície ocupada artificialment l'any 2005 eren Alella amb un 100% de la seva superfície ocupada, Altafulla també amb un 100%, Roda de Barà amb el 94% i Sant Adrià de Besòs amb el 92%.

Per altra banda, l'informe també fa referència als 155 municipis estatals menys construïts el 2005. Entre aquests, destaquen els pobles catalans d'Amposta, el Deltebre, El Perelló, Mont-ras, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Teià i Viladecans.

Cubelles i Torredembarra

Els casos de Cubelles i Torredembarra sobresurten, ja que són els dos municipis catalans que formen part del 'top 25' de pobles que, segons Greenpeace, "són un exemple d'allò que no s'ha de fer a les costes". Són dos dels municipis que l'entitat considera que més ha destruït el seu litoral en 18 anys.

Segons l'informe, Cubelles ha incrementat cada any en un 1,6% la seva superfície ocupada i les seves platges estan totalment transformades amb espigons que intenten mantenir la sorra de les platges i un passeig marítim que s'estén durant quilòmetres i deixa la sorra en una petita franja.

En el cas del municipi tarragoní, l'informe explica que ha incrementat anualment la seva superfície ocupada en un 1,8% i que, si segueix aquesta tendència, la seva costa es veurà totalment ocupada abans del 2020. A part, també alerta que és una zona que presenta greus problemes d'erosió i que en ocasions pateix inundacions.

Per últim, l'anàlisi també aprofita per recordar els principals problemes que el canvi climàtic està ocasionant a la costa catalana. Per una banda, l'augment del nivell del mar que pot acabar provocant la inundació de zones baixes com el Delta de l'Ebre o del Llobregat. Per l'altra, anomena el retrosses de les platges que serà significativament preocupant a la Costa Brava, ja que pot arribat als 70 quilòmetres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento