Olga Federico: "No tenim la sensació que el negoci del llibre sigui una cosa obsoleta"

  • Acaba d'obrir a l'Eixample de Barcelona La Impossible Llibreters.
  • L'espai està especialitzat en la venda de llibres en català.
  • És la iniciativa d'Olga Federico, Mireia Perelló i Tono Cristòfol.
  • Tots tres provenen de la desapareguda Proa Espais.
L'Olga Federico, el Tono Cristòfol i la Mireia Perelló, socis fundadors de La Impossible Llibreters.
L'Olga Federico, el Tono Cristòfol i la Mireia Perelló, socis fundadors de La Impossible Llibreters.
ACN
L'Olga Federico, el Tono Cristòfol i la Mireia Perelló, socis fundadors de La Impossible Llibreters.

L'Olga, la Mireia i el Tono (tots tres nascuts el 1976) provenen de la desapareguda Proa Espais. Lluny de posar terra de per mig en el món editorial s'han refermat en el seu compromís amb el llibre i la cultura i acaben d'obrir al número 232 del carrer Provença La Impossible Llibreters, la seva pròpia llibreria. El tancament durant el darrer any d'establiments mítics i històrics com Catalònia, Robafaves a Mataró o la mateixa Proa no els ha fet defallir en el seu propòsit de fer cultura a peu de carrer i de comerç. Tal i com expliquen al seu web, www.laimpossible.cat: "Muntar una llibreria pròpia és, per ara, la culminació de la passió que sentim pel món dels llibres".

Acaben d'obrir una llibreria al centre de Barcelona quan no fan més que tancar-ne a la ciutat.

Vam inagurar el dijous 11 de juliol i avui és el primer dia que obrim al públic. El primer dia de veritat. En la inauguració ens va recolzar molta gent del sector i va ser molt emotiu tant per a nosaltres com per a ells. Ens han donat un impuls i una empenta que potser no ens esperàvem tant. També hem rebut molt suport des de les xarxes socials i van molt més enllà de que siguem el cas particular d'una llibreria que obre quan la resta tanquen. Crec que dins del context de crisi que vivim la gent, i també els mitjans, tenen ganes d'explicar coses positives.Obrir un comerç de cultura està vist ara mateix gairebé com una heroïcitat. Però per a nosaltres és completament natural perque fa temps que estem en el sector editorial (els tres socis van treballar a Proa Espais) i és on ens sentim més còmodes.

Igualment, les dades de tancaments els fa anar contracorrent. Aixó és un fet.

El darrer any hem tingut una alta dosi de tenacitat, molt forta, amb Proa Espais. I abans d'obrir la llibreria hem passat per mesos de reflexió. Allà a Proa vam veure que l'estructura de l'empresa era pesant però que hi havia venda i interès per part dels lectors. No teníem la sensació que aquest negoci fos una cosa obsoleta. I el que hem fet ara és canalitzar aquest convenciment cap a un projecte personal. Potser hem fet una fugida cap endavant després del context complicat i de Proa Espais. Però en aquell procès vam creure que, redimensionat, tot és possible.

Pensen guanyar prou diners?

No pot ser que una ciutat no tingui llibres ni cultura, perquè es queda buida. Sabem que al principi perdrem diners perquè aquest ofici és el sector que coneixem però, en la nostra escala de valors, hem posat altres coses per davant. Tots tres venim d'orígens modestos i no tenim un gran suport econòmic al darrere. Per això, digue'ns esbojarrats però esperem que la sort ens acompanyi. I som exigents amb aquest espai. És petit però amb gust i amb un servei proper.

Què els hi fa especial il·lusió de la seva botiga?

A l'hora d'escollir el local vam creure que era molt important poder tenir un espai adequat per fer activitats. Hem pensat a partir de la tardor en clubs de lectura, presentacions, un concurs d'il·lustració, en tallers per a famílies.

Han batejat el local com La Impossible. Tant difícil veien la idea?

Va sortir de la frase que ens repetiem a nosaltres mateixos i a tothom del nostre entorn mentre reflexionaven sobre la llibreria: "Si és possible farem això o allò altre". I la frase, allò que semblava a vegades impossible, s'ha fet realitat. Ara que està en marxa i també arran de la resposta a les xarxes socials ens sentim com que estem fent alguna cosa important, de tu a tu. I al sector editorial hem estat molt ben rebuts. El sector s'estima el llibre.

Quin és el seu fort com a establiment?

L'especialització en literatura catalana. I una bona selecció de literatura castellana i infantil i juvenil. Hem fet una bona tria i sobretot volem trencar les fronteres entre les novetats editorials i els llibres de fons bibliogràfic. Tenim al voltant d'unes 12.000 referències.

Quin llibre com a llibretera ens recomanaria per llegir aquest estiu?

El que m'estic llegint jo ara, La trama matrimonial (Empúries) de Jeffrey Eugenides.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento