Barcelona no aconsegueix posar fi a les xarxes de 'llauners' tot i l'augment de les multes

  • En dos anys s'ha comissat 703.353 llaunes, un 21,5% més. La Guàrdia Urbana ha imposat un 14,5% més de denúncies per venda ambulant.
  • Veïns i comerciants lamenten que el fenomen continua vigent. Els punts calents són el centre, Gràcia, el front marítim i el Poble Sec.
  • L'Ajuntament de Barcelona inicia una campanya per alertar de la insalubritat de les llaunes, que han estat a les escombraries o a les clavegueres.
Rètol de la campanya contra la venda ambulant de llaunes al carrer.
Rètol de la campanya contra la venda ambulant de llaunes al carrer.
Ajuntament Barcelona
Rètol de la campanya contra la venda ambulant de llaunes al carrer.

La venda ambulant de llaunes segueix present als carrers, tot i que cada cop compta amb més dificultats. Però els decomisos de centenars de milers de cerveses i refrescos i la imposició de cada vegada més multes no han aconseguit aturar el fenomen. L'Ajuntament de Barcelona inicia un any més una campanya específica durant l'estiu per controlar els punts calents, és a dir, el centre i Gràcia essencialment, on s'hi concentra l'actuació d'aquestes xarxes organitzades.

Des de l'inici del mandat,  fa dos anys, la Guàrdia Urbana ha imposat 133.669 denúncies relacionades amb la venda ambulant (ja sigui de llaunes o d'altres productes), el que suposa un 14,5% més respecte anys anteriors. Les dades municipals també confirmen un increment dels comisos de llaunes: s'ha arribat a un total de 703.353 d'interceptades, un 21,5% més.

Però els llauners segueixen al carrer, segons constaten veïns i comerciants. Tot i que hi hagi més denúncies, les xarxes continuen actuant de forma organitzada i amb el mateix modus operandi, confirmava el tinent d'alcalde de Seguretat, Joaquim Forn. Per tal d'atacar el problema, que genera queixes veïnals pel soroll dels botellones i per les pèrdues econòmiques que suposa per als bars, la policia actua des de fa uns mesos directament en la distribució de les llaunes.

«Aquesta és l'arrel del problema», assegurava el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, qui reclamava que s'actuï directament «en els canals de distribució» i recalcava que els productes no passen els mínims controls sanitaris.

Venda de droga

El que causa més alarma entre veïns i comerciants és el fet que alguns llauners ofereixin també droga. Segons Forn, la venda d'aquestes substàncies «es manté estable» i suposa un petit percentatge del total.

«La venda ambulant és un dels problemes més grans que tenim», va assumir ahir la regidora de Gràcia, Maite Fandos, un dels districtes on les queixes pels botellones i pel soroll que provoquen han estat a l'ordre del dia. Ara, han baixat.

La Rambla, la Rambla del Raval, el carrer Nou de la Rambla, la plaça Reial i el seu entorn i el Passeig del Born són alguns dels punts on més llauners hi ha i on, precisament, la Guàrdia Urbana durà a terme un control més intens durant l'estiu. També hi ha punts com ara el front marítim, el carrer Almogàvers o el Poble Sec on la venda de llaunes és també molt present. A les places de Gràcia s'hi ha intervingut també durant l'hivern per erradicar el consum d'alcohol.

L'Ajuntament engega l'enèsima campanya informativa contra els llauners, que ara se centra en la «insalubritat» de les llaunes, que es depositen en clavegueres i papereres. Als rètols i banderoles s'hi pot llegir: "Mira el que beus. Si compres als llauners no només t'emportes beguda".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento