El rebut de l'aigua a l'àrea de Barcelona pot pujar 124 euros l'any amb la semiprivatització

  • El nou cànon metropolità suposarà 27,8 euros l'any més per família.
  • La creació de la nova societat mixta repercutiria en 36,6 euros més.
  • Ho ha denunciat un estudi elaborat per la Plataforma Aigua és Vida.
Imagen de archivo de una grifería.
Imagen de archivo de una grifería.
GTRES
Imagen de archivo de una grifería.

Un estudi elaborat per la Plataforma Aigua és Vida, formada per les entitats Attac Acordem, la Confederació d'Associació de Veïns de Catalunya, Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres i la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua, denuncia que la creació de la Societat d'Economia Mixta (SEM) de l'aigua, amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Societat General d'Aigües de Barcelona (SGAB), implicarà que cada família haurà de pagar uns 124 euros més de mitjana cada any des d'aquest 2013, tot i que els 1.292.500 abonats han de rebre el mateix servei mentre duri el contracte.

La Plataforma ha lliurat aquest dimecres l'informe al Síndic de Greuges amb els seus càlculs. El principal sobrecost és el que comporta el nou cànon metropolità de l'aigua, que segons Aigua és Vida suposarà un encariment de la factura d'uns 27,8 euros l'any per família. A això s'hi afegirien els beneficis addicionals que l'acord preveu per a la SGAB, per valor de més d'un milió i mig d'euros i que costarien al ciutadà 36,6 euros més anuals, que se sumarien a la taxa anterior.

El contracte entre l'AMB i la SGAB també preveu que l'organisme públic absorbeixi el deute del privat, un total de 190 milions d'euros a un interès del 7,25% anual, fet que suposa un tercer encariment acumulat de la factura per valor de 15,8 euros més de mitjana l'any.

A això encara cal afegir-hi el pagament de comissions en concepte de savoir faire (experiència) que la societat mixta pagarà a la SGAB, el marge comercial de l'empresa privada i la repercussió d'impostos i taxes sobre els conceptes anteriors, segons la Plataforma.

La suma total del que hauran de pagar els ciutadans de l'àrea metropolitana per l'acord entre l'AMB i la SGAB de creació de la societat mixta de gestió serà, segons aquest informe, de 124 euros de mitjana per família cada any, i un total de 4.342 euros més per unitat familiar durant els 35 anys de concessió del servei.

La plataforma Aigua és Vida conclou que la creació de l'empresa mixta metropolitana per a la gestió de l'aigua costarà un 80,9% més als habitants de Barcelona i rodalies. Però, segons els autors de l'informe, l'estudi no analitza els possibles sobrecostos que es derivarien de la privatització d'Aigües Ter-Llobregat, amb la qual cosa continuaran invetsigant.

Les entitats que han elaborat l'informe recorden que aquests increments arribarien en ple impacte de la recessió econòmica, ja que l’any 2011 es varn obrir més de 25.000 expedients de talls d’aigua, segons la Plataforma, una xifra que quasi es va triplicar el 2012, amb 72.000 expedients.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento