Herniats

Diumenge, 15 de maig del 1927. El dolor afecta a molts catalans avui dia, igual que abans, quan no hi havia tants avenços de salut.
S’havia llevat amb un fort dolor, com si se l’hagués fet en un son massa profund o se l’hagués robat a un malson. No era nou. Cada matí sentia les mateixes punxades al mateix punt del cos. Avui, però, era diferent. Havia pagat dues pessetes per una entrada de general per veure en directe el partit entre les seleccions de Catalunya i Castella al camp de Les Corts. Estava content. Acabava d’obrir els ulls i ja havia mirat dos cops el rellotge per saber quantes hores faltaven perquè en Samitier saltés al rectangle de joc.Havia passat una mala setmana. El dolor era cada dia més intens i ja no sabia què fer perquè desaparegués. Havia anat a un metge i a un altre i a un altre, però aquell malestar persistia. Havia llegit al diari una carta d’un malalt que parlava d’un mètode per mitigar els patiments produïts per l’hèrnia. Acompanyava un anunci, que s’adreçava a tots aquells que, com ell, portaven una vida d’herniats. «Podeu donar per acabats els vostres sofriments amb l’aplicació dels aparells C. A. Boer», deia aquell escrit, abans de comentar: «cada dia realitzem prodigis i procurem la seguretat, la salut i, segons les opinions mèdiques i dels mateixos herniats, la curació definitiva».

No s’ho podia creure. «Era possible gaudir d’un sol dia sense dolor?», va preguntar-se, mentre llegia el testimoni d’Antoni Embid, un herniat de Saragossa. S’adreçava en una carta «al senyor Boer», l’expert que, en teoria, l’havia curat: «molt senyor meu, us escric per manifestar-vos que estic molt content de poder autoritzar-vos a dir que l’hèrnia que jo patia ja està curada del tot. Ja m’he passat molts mesos sense portar l’aparell i, tot i que faig feines feixugues, no em ressento de res. Sempre diré tot el bé que proporcionen els vostres aparells, senyor Boer».

Aquell especialista ortopèdic tenia una consulta al número 60 del carrer Pelai, al primer pis. A part, de tant en tant feia un recorregut per altres ciutats per atendre altres herniats. S’havia aturat a l’Hotel Victòria de Terrassa, a l’Hotel Espanya de Sabadell, a l’Hotel Floris d’Arenys de Mar i a l’Hotel Mundial de Manresa, sempre a la recerca dels malalts. Malgrat el miraculós testimoni que havia llegit al diari, ell encara no s’havia decidit a passar per la consulta del tal Boer. Havia fet una joguesca: si en Samitier marcava un gol a la selecció de Castella aquella tarda, l’endemà, hi aniria.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento