Els paradistes dels Encants decidiran en assemblea quan s'inaugura l'edifici de Glòries

  • L'Ajuntament de Barcelona delega en els comerciants la decisió de quan obrirà portes el nou equipament, que presenta problemes en la coberta.
  • L'arquitecte del projecte exposa que els desperfectes estaran arreglats el 12 de juliol.
  • El Consistori assegura que s'obrirà només quan es tingui una garantia total que no es tornaria a produir una inundació com la de dissabte.
Fotografía digital del nuevo Mercat dels Encants de la plaça de les Glòries Catalanes.
Fotografía digital del nuevo Mercat dels Encants de la plaça de les Glòries Catalanes.
Ajuntament de Barcelona
Fotografía digital del nuevo Mercat dels Encants de la plaça de les Glòries Catalanes.

Els paradistes dels Encants de la plaça de les Glòries decidiran en assemblea quan es farà el trasllat al nou edifici. Així ho han decidit l'Ajuntament de Barcelona, juntament amb l'arquitecte del projecte i representants dels comerciants, en una trobada aquest dimarts.

L'arquitecte ha comunicat que els desperfectes detectats a la coberta de l'edifici, que havia d'inaugurar-se el 21 de juny, estaran enllestides el proper 12 de juliol. El Consistori ha assegurat que no s'obrirà fins que no hi hagi una total garantia que no es pot tornar a inundar la coberta.

Donat que fins a mitjan juliol no estarà arreglat el nou equipament, alguns paradistes són partidaris d'esperar al setembre per inaugurar-lo. Vista la situació, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit delegar en els paradistes la decisió de quan obrirà portes el nou mercat dels Encants Vells.

Tot i que la data d'obertura està per decidir, el calendari es manté: els Encants Vells tancaran el dissabte anterior al de la inauguració i el trasllat es farà entre dilluns i dimecres.

Un dels pocs equipaments que estava a punt d'estrenar-se a les Glòries s'endarrereix de nou. Les pluges del cap de setmana van rebelar que la coberta dels Encants té deficiències, després que s'inundés completament i l'aigua hi caigués en cascada. Aquest dilluns, l'Ajuntament de Barcelona va decidir ajornar la seva inauguració, prevista per al 21 de juny.

Degut a les intenses pluges de dissabte, l'original i moderna coberta d'uns 8.000 m2  dels nous Encants es va inundar. Tot apunta a una deficiència en el sistema de drenatge. L'arquitecte va indicar que faltaven connectar alguns tubs i l'Ajuntament va argumentar que les primeres inspeccions tècniques demostraven que «en cap cas» l'edifici no pateix danys estructurals. Les deficiències serien «de disseny».

La construcció d'aquest edifici, que ja acumulava retards, ha costat 56 milions d'euros, fet pel qual tant els veïns com l'oposició es van posar les mans al cap en saber que, abans de la seva estrena, la flamant edificació ja presentava problemes.

Aclarir responsabilitats

Per tal de determinar l'abast d'aquestes errades constructives, el Consistori va anunciar aquest dilluns que ha encarregat un peritatge extern a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Amb aquest informe es vol aclarir, també, si hi hagués «responsabilitats».

Així mateix, el Govern municipal ha demanat al despatx que dirigeix l'obra, b720 Arquitectes, i a la Unió Temporal d'Empreses constructores, encapçalada per OHL, que «prenguin les mesures correctores necessàries per corregir possibles mancances». Segons va informar l'equip de Trias en una nota, «en cap cas les millores, ajustos i canvis que s'hagin de fer a nivell constructiu tindran cap sobrecost per la ciutat».

En aquest sentit, des del PPC, Alberto Fernández Díaz va apuntar dilluns, novament, que «unes goteres en un edifici nou sempre són inadmissibles, però quan aquest edifici ha costat 56,4 milions d'euros, això es converteix en un nyap».

La intensa pluja que va caure dissabte va ser excepcional, però segons dades municipals, ja s'havia donat en vuit ocasions, des de 2009. Els 24 pluviòmetres de la ciutat van enregistrar una mitjana de 17,9 litres per metre quadrat.

Reclamen seguretat

Veïns i paradistes han demanat a l'Ajuntament que obrin les instal·lacions quan hagin comprovat la seguretat del nou edifici, encara que això suposi un nou retard en la seva inauguració.

Amb tot, des de l'Associació de Veïns del Poblenou, Jaume Badenes, exposava que temen que això suposi que la resta d'obres pendents del trasllat dels antics Encants estiguin paralitzades durant més temps, encara.

Un calendari d'incompliments

El Compromís per Glòries el va firmar el Govern de Jordi Hereu al 2007 i preveia que fins a 18 equipaments estarien enllestits al 2013, inclosa la connexió viària. D'aquests edificis, només s'ha enllestit el DHub, que encara està buit, i els nous Encants, que s'havien d'inaugurar d'aquí una setmana.

Jaume Badenes, representant veïnal, lamentava uns «endarreriments que no es poden suportar», ja que en depenen la construcció d'escoles i d'un ambulatori, entre d'altres. Ara es treballa amb la hipòtesi que les obres acabin al 2019.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento