Cada cop hi ha més alumnes per classe a P3 i Primària

  • Un 41% de les aules de P3 a Barcelona tenen més de 25 nens i, a Primària, suposen el 31% del total.
  • Els pares preveuen que uns 158 estudiants vagin el curs vinent a grups amb fins a 30 companys.
Los alumnos de un centro de Madrid realizan una prueba de 2º de primaria.
Los alumnos de un centro de Madrid realizan una prueba de 2º de primaria.
Comunidad de Madrid

Les aules de P3 i Primària dels centres públics de Barcelona estan cada cop més plenes. S'havia anunciat l'ampliació de ràtios per compensar les retallades i això ja es tradueix en què el 41% de les aules de P3 i el 31% de les de Primària ja superen els límits d'alumnat establerts per garantir una educació òptima.

Segons va informar en comissió el regidor d'Educació a l'Ajuntament de Barcelona, Gerard Ardanuy, entre els 167 centres de Primària, en 52 ja s'ha ampliat el nombre d'alumnes per classe: en 27 hi ha 27 estudiants i en 25 més n'hi ha 26 (el límit està fixat en 25 alumnes per classe). Suposen el 31% del total dels centres de Primària. A la resta, es compleixen les ràtios o, fins i tot, no s'arriba (en 61 casos hi ha 25 nens per aula i en 47 n'hi ha menys de 25).

P3 marca tendència

A P3 es va iniciar el curs el setembre passat amb un 41% de les aules amb més de 25 alumnes. En el moment de la matriculació per al curs vinent, es va calcular que un total de 82 grups patirien un augment de ràtio, amb entre 26 i 27 alumnes per classe, ja sigui a les escoles públiques com concertades.

Des de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC), Ana Garcia, representant de l'entitat a la Comissió de Matriculació del Consorci d'Educació, remarca el fet que a P3 és precisament quan és més important que no s'ampliïn ràtios. "Els nens tenen unes necessitats específiques", destaca Garcia, i critica el fet que les retallades han comportat que hi hagi menys Tècnics en Educació Infantil (TEI) per ajudar els mestres a una edat en què els nens requereixen més atenció.

Ampliació concedida

Segons les dades de què disposa la FaPaC, de cara a l'any vinent, hi ha hagut escoles concertades que han sol·licitat una major ràtio i se'ls ha concedit. És el cas de l'escola Joan Roca (Sant Martí), on s'arribarà als 30 nens per classe. Vuit escoles de la concertada tindran 28 nens per classe, el que suposa 14 grups. D'aquesta manera, en total, tot i que les xifres fluctuen durant la marxa del curs, la FaPaC ha calculat que uns 158 nens "aniran a parar a les sobreràtios" el curs vinent.

"No volem sobreràtios ni bolets –una classe sencera nova– el que volem és una planificació com déu mana", resumeix Garcia, que demana una millor planificació per part de l'Administració. Pares i mares planifiquen noves protestes, després de les tancades, les marxes i les cadenes humanes.

A P3 han quedat unes 1.500 places per omplir a centres públics i concertats. Des de la FaPaC, Ana Garcia confirma que la crisi pot haver tingut alguna cosa a veure, juntament amb el retorn al país d'origen d'immigrants. A ESO, les places buides arriben a 1.033. L'any vinent es tancaran cinc grups d'escola pública.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento