El Museu Diocesà porta 'Los Disparates' de Goya a Barcelona

  • Exposa una dotzena de la sèrie de 22 gravats, la darrera que va fer el geni aragonès i la més hermètica.
  • Les va crear entre 1819 i 1824 i hi representa malsons i obsessions característiques de l'autor per retratar amb acidesa la realitat.
  • La mostra es complementa amb 21 obres d'artistes contemporanis que s'han basat en aquests gravats.
Una imatge de la sala del Museu Diocesà de Barcelona, on s'exposen dotze Disparates de Goya.
Una imatge de la sala del Museu Diocesà de Barcelona, on s'exposen dotze Disparates de Goya.
NATÀLIA ARCOS/ACN
Una imatge de la sala del Museu Diocesà de Barcelona, on s'exposen dotze Disparates de Goya.

El Museu Diocesà de Barcelona exposa 12 de les 22 peces de la sèrie de gravats de Goya Los Disparates. Aquesta és l'última gran col·lecció gravada per l'artista entre els anys 1819 i 1824, on l'autor representa malsons, escenes absurdes, personatges que no són d'aquest món i obsessions amagades.

L'exposició es completa amb 21 quadres més d'artistes contemporanis que han basat la seva obra en Los Disparates, conjuntament amb exemples de planxes de gravat i dibuixos originals per mostrar el procés complet d'aquesta tècnica. Alguns dels autors que hi exposen són Guinovart, Feito o Genovés.

La sèrie 'Los Disparates' és propietat d'Ibercaixa i és probablement el treball de Goya més difícil d'interpretar, amb una temàtica relacionada amb móns ocults i criatures estranyes. En el seu conjunt, l'obra és la més misteriosa i enigmàtica i, a més, la més hermètica i personal de les sèries realitzades per Francisco de Goya.

Prenent com a punt de partida aquesta sèrie de gravats, l'exposició que organitza conjuntament el Museu Diocesà, l'Obra Social d'Ibercaixa i el Museu de Fuendetodos, poble natal de Goya, planteja un recorregut per l'Art Contemporani i el gravat actual relacionant Goya amb artistes emblemàtics de la creació del segle XX, com són José Manuel Broto, Eduardo Arroyo, Günter Grass, Martín Chirino, Luis Freito, Juan el Genovés, Manolo Valdés, Luis Carucho, Andrés Rábago, José Beutas, Ricardo Calero, Julio León, Alicia Díaz Rinaldi, Darío VIllalba, Luis Godillo, José Hernández, Rafael Canogar, Jaume PLensa, Víctor Mira, Pascual Blanco i Guinovart.

Aquests artistes contemporanis s'han vist seduïts i inspirats pel pintor aragonès per realitzar les seves creacions en el camp del gravat i en proposen una reivindicació com a tècnica artística del més alt nivell.

A l'exposició s'hi suma la possibilitat de contemplar els dibuixos preparatoris, planxes d'execució i proves d'estat d'alguns dels gravats exposats, que permeten un apropament a la tècnica per comprendre el procés d'elaboració de l'obra gràfica.

Magdalena Lasala, cap de projectes de l'Obra Social d'Ibercaixa, afirma que tot i que aquests treballs de Goya no són molt coneguts pel públic "la seva obra gràfica és tan important i innovadora com la pictòrica".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento