La majoria d’estudiants ha vist baralles anant de festa

El 57% d’alumnes de secundària creu que hi ha força o moltes agressions a les discoteques. Els incidents es desplacen al carrer pels controls als locals.
La majoria de joves han vist baralles quan van de festa, com ho demostra el fet que un 57% dels estudiants de secundària creu que hi ha força o moltes agressions físiques entorn a les discoteques. El percentatge dels que van patir la pitjor agressió en una sala de festes, en un bar o en els voltants és del 9,8%.Així ho constata l’estudi Violència entre joves en espais de festa, al que ha tingut accés 20 minutos i que s’ha presentat a l’Escola de Policia de Catalunya. Detecta que el control o l’autocontrol als locals ha expulsat els elements més conflictius al carrer. La percepció de violència en locals d’oci nocturn ha disminuït, com ho corroboren l’Observatori de nous consums de drogues en l’àmbit juvenil o l’Enquesta sobre convivència escolar i seguretat.

La seguretat ha augmentat als locals per la presència de joves associats amb actituds violentes i ha portat a la pràctica desaparició de certes estètiques.

No obstant, la pacificació dels locals d’oci té efectes no desitjats. L’increment del control als locals produeix «un desplaçament dels conflictes cap a espais amb un control més difús», com les festes patronals. En  segon lloc, es detecta la tendència d’alguns empresaris a limitar l’entrada d’adolescents de 16 i 17 anys, perquè es tracta d’un col·lectiu associat a problemes i poc poder adquisitiu. Això, provoca el fenomen del botellón amb consum d’alcohol en llocs menys controlats.

Espais d’oci alternatius

«Si es confirma aquesta tendència -asseguren els experts d’Interior, com Anabel Rodríguez, que desenvolupen una recerca europea sobre el mateix tema- s’hauran de pensar alternatives d’oci satisfactòries» per a aquests joves que volen sortir de marxa les nits de cap de setmana.

Més conflictes entre joves llatins

La violència entre joves llatins en espais de festa també han estat analitzats. Als locals d’ambient llatí es produeixen més conflictes per motius culturals que impliquen una resolució violenta. Hi detecten pautes elevades en el consum d’alcohol. Tot i això, les baralles greus no són habituals. La presència de bandes «és pràcticament inexistent» i es confirma un apropament cap a l’administració. L’oferta d’oci en aquest sector no té encara els mateixos nivells de professionalització que l’autòctona.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento