Cada dia s’obren 65 nous webs amb el domini català ‘.cat’

  • Ja n’hi ha 19.080 en menys d’un any.
  • La bona acollida sorprèn fins i tot els seus impulsors i dobla les expectatives.
  • Organismes oficials, multinacionals i casals catalans d'arreu han adoptat aquest domini.
La creació de dominis .cat ha sorprès fins i tot els impulsors. Des del 13 de febrer, data en què
es va obrir el període restringit per demanar les primeres d’aquestes pàgines,
se n’han creat 19.080, segons dades proporcionades pel registre .cat.

Això significa que cada dia se’n dóna el vist-i-plau a 65. La major evolució s’ha experimentat des del 21 d’abril, quan el domini estava obert per tothom.

"Aquesta quantitat és molt més elevada del que pensàvem. Crèiem que el primer any podríem arribar als 10.000, però ja en tenim el doble", afirma el director de l’entitat que promou el domini, Jordi Ipazaguirre.

Demanda repartida

Una tercera part dels dominis els adquireixen les empreses. Una part similar és de particulars (cognoms).

I el terç restant el demana el sector públic (universitats, companyies públiques, ajuntaments, Govern...). A més d’organismes oficials, s’hi troben empreses multinacionals i casals catalans d’arreu.

El requisit no és el lloc d’origen, sinó tenir referències a la cultura catalana (llengua, literatura...). "L’important és que la gent se’l senti seu", indica Ipazaguirre.

Els responsables del registre s’han trobat amb uns primers mesos de molta demanda, que ara «s’ha estabilitzat». Aquesta demanda ha vingut paral·lela a la gran petició d’informació.

Si es compleixen els criteris demanats i la documentació requerida, el termini per activar un .cat és de 24 o 48 hores, però el temps s’allarga si hi ha mancances.

60 euros a l’any

No tenim un ministeri al darrere i ens ho hem de finançar tot nosaltres
Mantenir un domini .cat costa
uns 60 euros anuals. Primer perquè hi ha uns criteris que s’han de verificar.

Per exemple, s’ha de comprovar que una part dels continguts, ni que sigui mínima, estan en català. I segon, perquè el cost tècnic de funcionament és més car que en altres casos: el domini és nou, s’ha d’amortitzar la despesa informàtica i la validació dels dominis és manual.

"Tampoc tenim un ministeri al darrere, com és el cas del .es i ens ho hem de finançar tot nosaltres", apunta Ipazaguirre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento