Decepció a Catalunya pel nou objectiu de dèficit autonòmic

  • El Govern català es mostra convençut que s'ampliarà la xifra de dèficit a l'alça, per damunt de l'1,2% anunciat per Hisenda.
  • Artur Mas: "No és suficient per aixecar el país".
  • ERC, PSC i ICV-EUiA, contraris a la proposta del Govern central perquè "es queda curta". Reclamen negociació i assimetria.
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, aquest divendres.
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, aquest divendres.
JOSEP MOLINA/ACN

Davant l'anunci fet aquest divendres pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que l'objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes serà de fins a l'1,2% no ha convençut ni al Govern ni a bona part dels partits amb representació parlamentària. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha criticat que "no és suficient" aquest sostre però s'ha mostrat convençut que es flexibilitzarà encara més.

La Generalitat està treballant en uns pressup0stos comptant amb un objectiu de dèficit de l'1,9%, una xifra que queda lluny encara de l'1,2% anunciat per Montoro. "No és suficient per aixecar el país", ha reblat el president Mas en conèixer l'anunci.

El cap de govern ha insistit en què espera que s'acabi confirmant "a l'alça". "Com a govern hem d'aixecar el país i evitar que se'ns trenqui la cohesió social", ha argumentat i ha apuntat que "són recursos que no demanem a ningú sinó que generem a través del nostre treball productiu".

Una xifra que no agrada

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha defensat aquest divendres una reducció del dèficit del 2,1% per al conjunt de les autonomies. Mas-Colell ha trobat "molt decebedor" el sostre de dèficit proposat per Montoro i ha criticat que l'esforç que es demana a les comunitats autònomes per reduir el dèficit és molt més important que l'esforç que s'autoimposa l'administració central.

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha explicat que el seu partit prefereix prorrogar els pressupostos tot l'any abans que acceptar l'1,2% de sostre de dèficit. "La minva de recursos que podria comportar una pròrroga no és tan diferent a la minva de recursos que representaria l'acceptació d'un sostre de l'1,2%", ha exposat el diputat a Madrid.

Per al PSC, el nou límit "es queda curt". El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha reclamat una nova revisió a l'alça del dèficit per fer possible l'impuls de mesures de creixement econòmic.

De la seva banda, ICV-EUiA ha considerat "absolutament injust" el sostre imposat a les autonomies i ha reclamat al president Mas que planti cara. El portaveu del grup al Congrés, Joan Coscubiela, ha acusat a Montoro de "mentir reiteradament".

També des de Madrid, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha valorat com un gest "positiu" el fet que el Govern central hagi optat per augmentar la xifra de l'objectiu de dèficit. Amb tot, Duran Lleida ha denunciat que el sostre anunciat "s'ha quedat lluny" de la flexibilització que esperava el Govern català. "Aquest nou objectiu de dèficit és insuficient per a Catalunya", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento