José Montilla promet ser «el més humil dels servidors de Catalunya»

El nou president lloa la «generositat i la visió de país» de Maragall, emocionat en el seu comiat. El Govern manté la mà estesa a l’oposició i reitera la seva aposta per la Catalunya més social.
José Montilla.
José Montilla.
José Montilla.
Citant uns versos que havia «trobat» en La Pell de Brau de Salvador Espriu, José Montilla va prometre ahir el càrrec com a president de la Generalitat presentant-se «com el més humil dels servidors del poble de Catalunya».El ja vuitè president de la Generalitat en democràcia va tenir paraules d’agraïment a la seva família, a tots els votants i , sobretot, al president sortint, Pasqual Maragall. D’ell, en va destacar la «generositat, la visió de futur i l’alt sentit de país demostrat».

Catalunya social

Amb un contingut que va recordar el discurs d’investidura de dijous, el president va reiterar l’aposta per l’avenç social sobre el nacional.

La prioritat de Montilla és ara «crear complicitats socials, econòmiques i culturals per desenvolupar una Catalunya moderna, lliure, culta, solidària, equilibrada, desenvolupada econòmicament i respectuosa amb el medi ambient».

En referència a CiU, Montilla va tornar a estendre la mà a tots els partits polítics i espera comptar especialment amb la societat civil catalana.

Montilla creu que el seu Govern tindrà èxit si «pensa ordenadament, actua racionalment i atén càlidament». Amb la cita d’Espriu, Montilla va concloure el discurs. Una ovació tancada i el cant d’Els Segadors va posar fi a l’acte institucional.

Autoritat i lideratge

Convergència i Unió pensa que la manca de lideratge i el fet que el PSC quedés segon el passat 1-N fan que Montilla sigui un president «feble». El nou president va respondre a aquest argument reiterat constantment per CiU. Està convençut que les seves accions permetran que la seva autoritat institucional que ahir va adquirir com a president es transformi en un lideratge indiscutible a Catalunya.

Reaccions

Felip Puig (CiU): Va defensar la fredor d’Artur Mas en la investidura iro-nitzant amb «l’hivernació de l’identitat catalana» i amb el fet de no mostrar entusiasme per un president «que no ha guanyat les eleccions».

Manuela de Madre (PSC): Va destacar l’experiència del nou executiu, del qual va dir que tindrà «capacitat per afrontar nous projectes». Va fixar com a deures que el nou govern sàpiga escoltar molt bé tots els ciutadans.

Joan Ridao (ERC): Sobre la presa de possessió, va dir que s’obre una nova etapa amb un govern «més sòlid, coherent i rigorós» i del discurs presidencial el va resumir amb «anar per feina».

Josep Piqué (PP): Va anunciar que farà oposició des del primer dia, ja que aquest nou govern, va dir, «és una reedició pura i dura de l’anterior tripartit» pel que no preveu que hi puguin haver gaires canvis.

Albert Rivera (Ciutadans): El seu desig es va referir al fet que el nou govern sigui millor que l’anterior tripartit i que «primi les polítiques socials per sobre d’interessos identitaris».

Maragall se reivindica en la despedida y cede «un proyecto de largo plazo»

Habla de los «otros catalanes». Convencido de que su «proyecto de cambio de largo alcance» tendrá continuidad los próximos cuatro años, el ex president de la Generalitat, Pasqual Maragall, alabó a su sucesor al frente de la institución.

Destacó la consecución del Estatut, que permitirá a Catalunya ser más «rica, libre y plena», citando a Els Segadors. El ya ex president se atribuyó un papel «discreto», pero algunas declaraciones no habrán gustado. Con el ex president Jordi Pujol presente, criticó la ley electoral que no le permitió gobernar en 1999 a pesar de ganar en votos.

Maragall cree que ya se han acabado los comportamientos «heroicos» (como los presidents durante la dictadura). Eso no exime de «situaciones difíciles. Doy fe», dijo.

Definió también a Montilla como «uno de los otros catalanes», en referencia a su origen andaluz.

Maragall estuvo a punto de soltar alguna lágrima al acabar el parlamento que dio paso al de Montilla. Aguantó.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento