La invasió de vies afecta cada cop més els trens

La invasió de vies afecta cada cop més els trens

Carteristas en el metro de Barcelona.
Carteristas en el metro de Barcelona. (EP)
Ampliar
  • Hi ha grafiters que s'endinsen als túnels del metro.
  • És el principal problema a FGC per davant del frau.
  • Puja el cost de la neteja de les pintades als vagons.

La invasió de les vies és un dels principals problemes d'incivisme que pateixen el metro i els Ferrocarrils de la Generalitat  (FGC). De fet, el 17% del temps en què la circulació de trens és interrompuda és per intrusions a les vies, segons ha explicat a 20 minutos Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

La majoria de vegades  són grafiters que, vulnerant prohibicions de pas explícites i, fins i tot, forçant panys, s'aventuren en els túnels i les cues de vies per fer pintades posant en perill la seva vida, perquè hi passen trens i hi ha tensió elèctrica d'alt voltatge, motius pels quals s'interromp la circulació.

FGC va sumar 115 creuaments i intrusions de vies al llarg de l'any passat, incloses les ocupacions de les vies protagonitzades per estudiants de la UAB contra les retallades. En total, es van registrar 1,53 intrusions per cada milió de viatges i 1,45 pintades. La ràtio de frau, en canvi, va ser del 0,035. Pel que fa a les pintades al metro, l'any passat es van netejar 99.456 metres quadrats de grafits a l'interior i l'exterior dels vagons i les estacions del metro, l'equivalent a més de dos Camp Nou.

Protecció i videovigilància als 'punts negres'

A més, es van substituir 3.858 m2 de làmines de vidre de les finestres dels trens i es van haver de repintar 1.435 m2, entre d'altres. En total, el manteniment dels trens va pujar a 581.099 eurosi el de les estacions, a 594.560, mentre que el 2011 el cost total no va arribar al milió. Amb tot, TMB ha instal·latun  sistema de protecció i videovigilància a estacions i trens, així com als «punts negres». Però l'incivisme no acaba amb les pintades i les intrusions. A FGC, per exemple, es van trencar 18 barreres tarifàries i 14 vidres, i es van comptabilitzar 23 usos indeguts de les alarmes i els sistemes de bloqueig de les portes, així com 22 desordres públics. També es van registrar 66 apedregaments i 22 robatoris de cable de coure.

Delators 2.0

FGC ha rebut 2.310 alertes –1.739 de la línia del Vallès  i 571 de la línia Llobregat-Anoia– en els set mesos que fa que està disponible l'aplicació mòbil sobre civisme i en la meitat dels casos va comportar una actuació. La majoria de queixes van ser pels seients bruts (15%), per usuaris que viatjaven sense bitllet (13%) i per la música massa alta (11%).

Durant el passat agost, es van presentar 250 denúncies setmanals al MetroTot i que les ràtios són baixes, hi ha agressions i insults a Metro i FGC. En aquest últim cas, l'any passat es van denunciar 43 insults i amenaces, així com 63 agressions a altres clients, vigilants i treballadors. També es van produir una trentena de robatoris i 84 furts. Aquestes xifres són força inferiors a les del Metro, on durant l'agost es van presentar 250 denúncies setmanals.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/1774085/0/fgc-grafiters/metro-barcelona/incivisme-furts/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios