La paralització de les obres de la L9 buida oficines i tanca botigues

  • Veïns de la plaça Sanllehy es manifesten cada setmana perquè es tapi la zona excavada fa dos anys i en obres des de fa vuit.
  • Sis punts de Barcelona han quedat empantanegats per la paralització dels treballs del tram central de la línia.
El profund forat de la plaça Sanllehy, obert fa dos anys.
El profund forat de la plaça Sanllehy, obert fa dos anys.
RECUPEREM SANLLEHY
El profund forat de la plaça Sanllehy, obert fa dos anys.

L'aturada del tram central de la línia 9 del metro ha deixat sis profundes ferides a diferents barris de la ciutat. Són esvorancs que no es taparan i que únicament s'han protegit amb murs elevats que en alguns casos han obligat a modificar el trànsit i el recorregut dels autobusos. A la plaça Sanllehy, els veïns s'han organitzat per reclamar la recuperació d'aquest espai perdut des de fa ja vuit anys.

I és que les obres de la línia 9 fa anys que cuegen. Primer es van fer els arranjaments previs als treballs i, posteriorment, van foradar el punt estratègic on a hores d'ara hi hauria d'haver ja una estació construïda. Però fa ja prop de dos anys que l'obra està aturada en el seu tram central, entre Zona Universitària i La Sagrera, i els esvorancs segueixen on eren i els voltants continuen empantanegats.

La Generalitat, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, va posar en marxa un pla al desembre del 2011 per endreçar els entorns de sis parades. Amb mampares altes fent de tanca i tornant a asfaltar els entorns, s'ha recuperat en bona part la normalitat. És el cas de Sarrià, El Putxet i Maragall.

Protesta setmanal

A la plaça Sanllehy, però, aquesta situació enlloc de millorar, empitjora. El profund pou excavat en plena plaça s'està omplint d'aigua, cosa que preocupa els veïns, que auguren que hi pugui haver un corriment de terres. Cada dissabte es manifesten per reclamar que tapin el solc i acondicionin una part de la zona afectada com a plaça.

"No tenen metro ni plaça i, a més s'han quedat amb aquest forat obert", lamenta Lluís Rabell, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, entitat que ha donat ple suport als afectats. Rabell confirma que prop de la meitat dels comerciants de la zona han hagut de tancar com a conseqüència de les obres i, ara, demanen compensacions.

Per la seva part, el Departament de Territori i Sostenibilitat aclaria a 20 minutos que "no hi ha perill" a la plaça Sanllehy i que "està en estudi" poder-la tapar. Per contra, a la parada de  Mandri, a la Bonanova, es preveu que abans de l'estiu es recuperi el carril de baixada, cosa que permetrà el pas dels autobusos que ara s'havien de desviar. Per a Rabell, aquesta és una mostra que "hi ha llocs on la gent és més escoltada que a d'altres".

Obres que s'eternitzen

La Generalitat va anunciar a l'estiu que les obres del tram central de la L9 s'aturaven sense previsió de calendari per falta de diners. Es manté el compromís, però, que el 2014 entri en funcionament el doble ramal que va de L'Hospitalet fins la Zona Franca i l'Aeroport. A la Marina del Prat Vermell no s'ha pogut ocupar prop de 25.000 m2 d'oficines degut a què no hi arriba el metro.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento