La jutgessa d’instrucció número 33 de Barcelona va obrir ahir noves diligències per presumpte delicte d’atemptat, castigat amb penes d’entre un i tres anys de presó, als pares d’un alumne acusats d’agredir i amenaçar a dues professores i un conserge del col·legi Eduard Marquina.

La magistrada ha implantat així un precedent i ha fet cas de la petició que li van fer el fiscal i l’acusació particular (exercida per la Generalitat de Catalunya) perquè no tractés aquesta qüestió com una falta.

Judici suspès

De fet, dimarts passat, la jutgessa ja va suspendre el judici per analitzar amb deteniment si tramitava el cas per la via penal, tal com finalment ha fet. Els imputants estan acusats d’agredir presumptament i amenaçar de mort la directora, la cap d’estudis i el conserge del col·legi. Segons sembla, van exigir al personal de l’escola que deixessin entrar una hora abans el seu fill, de quatre anys. Els pares van negar ahir haver fet cap amenaça. «En aquesta escola hi ha hagut molts enrenous i han explotat i han pagat els plats trencats amb nosaltres», va explicar el pare denunciat, Juan V. «No deixaven entrar el nen» –va recordar– «l’empenyien cap enfora i la meva dona es va posar nerviosa i els va empènyer (als professors), però no hi va haver agressió ni res».

La cap d’estudis, Glòria Z., va reconèixer que la família tenia deutes contrets amb el col·legi i va explicar que la mare volia entrar el nen «com fos» dins l’escola. El cas del col·legi Marquina va donar peu a una manifestació de mestres a la Plaça Sant Jaume. La fiscalia vol que agressions a professors i metges siguin delicte.

Paguen 833 euros a un professor

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a uns pares a indemnitzar amb 833 euros un professor al qual li van donar un cop de puny en una escola de Sant Boi de Llobregat. A Girona, van presentar ahir un protocol per actuar en casos de violència, incivisme o assetjament a les aules o a l’entorn dels instituts de secundària d’aquesta ciutat. A requeriment del director del centre, els serveis socials, la Policia Local i els Mossos actuaran.