Els ajuts al lloguer social pateixen una triple retallada del 52% a Barcelona en un any

  • Els ajuts cauen un 52% entre el 2011 i el 2012.
  • S'hi suma la supressió en la Renda d'Emancipació.
  • Pugen un 30% les persones grans amb subsidis per a l'habitatge.
Pisos en lloguer.
Pisos en lloguer.
ARXIU
Pisos en lloguer.

Els beneficiaris dels ajuts al lloguer han baixat en picat els darrers anys a Barcelona. S'observa una triple retallada, tant al programa de Lloguer Just, com a la Renda Bàsica d'Emancipació, com a les prestacions econòmiques d'especial urgència, uns subsidis que depenen de diverses administracions.Paral·lelament, el desnonaments de llogaters que no poden pagar la quota no paren de créixer i són més nombrosos que les execucions hipotecàries.

En concret, els ajuts socials al lloguer han patit una davallada del 52% entre el 2011 i el 2012, segons dades municipals. Així, l'any passat se'n van atorgar 11.256, quan l'any anterior els diversos subsidis van arribar a 23.728 llars barcelonines.

Si s'analitza programa per programa, el que pateix una davallada més forta és el de la Renda Bàsica d'Emancipació, que el Govern central de Mariano Rajoy va eliminar. Tot i això, el 2012, un total de 5.582 persones van rebre el pagament pendent d'anys anteriors, el que suposa un 68% menys que el 2011.

Menys cobertura

També el programa anomenat Lloguer Just ha arribat a un 15% menys de llars el 2012. Això vol dir que es va passar de cobrir 4.326 peticions el 2011 a les 3.670 de l'any passat. El mateix passa amb les prestacions econòmiques d'especial urgència, que baixen també un 15% la seva cobertura, arribant a 799 beneficiaris.

El pagament de la fiança i del primer mes de lloguer va ajudar a cinc llars, quan l'any 2008 en van ser 124. Per contra, els ajuts al lloguer per als habitatges de gent gran són els únics que han augmentat la seva eficàcia, tot arribant a 1.200 llars (+30%) durant el darrer any). D'aquesta manera, s'ha doblat el nombre de beneficiaris des del 2008, quan es va arribar a un total de 609 unitats familiars.

«Retallada ideològica»

El president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, denunciava ahir que «aquesta és una retallada ideològica, no econòmica, ja que són partides relativament petites que no tenen res a veure amb el límit del dèficit». Gomà remarcava la urgència d'augmentar l'ajut social per al lloguer, ja que els desnonaments en aquest àmbit són els que més han crescut a Barcelona i augurava que la situació «s'agreujarà» els propers mesos.

Els ecosocialistes destaquen el fet que del 2008 fins al 2010 s'incrementés la cobertura social de les ajudes al lloguer en un 53%.

Subvencions milionàries

En termes econòmics, l'Ajuntament de Barcelona va destinar el 2012 prop d'1,26 milions d'euros en ajuts a la inclusió (amb 3.078 ajudes concedides), segons les últimes dades fetes públiques en un informe municipal.

En residències i pisos socials per a gent gran s'hi van destinar 10,77 milions d'euros i en habitatges amb serveis per als ancians, més de 703.000 euros.

Les darreres dades indiquen que, en tan sols un mes, a Barcelona s'ha passat de 153 llançaments de famílies que vivien en lloguer (desembre del 2012) a 470 (al gener passat).Les execucions hipotecàries han passat de 26 a 47 en el mateix període. Vist això, el grup d'ICV-EUiA preguntarà al Plenari que se celebra aquest divendres quin és l'estat de la proposició aprovada al desembre que demanava una implicació activa de l'Ajuntament contra els desnonaments.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento