Macrodesallotjament del símbol artístic dels ‘okupes’

Els Mossos expulsen els 108 ocupants de la casa ‘La Makabra’, al Poblenou. L’antiga indústria acollia una escola de circ i teatre de renom internacional.
Un habitant de La Makabra caminant ahir al costat d’un mosso en ser desallotjat. (Hugo Fernández)
Un habitant de La Makabra caminant ahir al costat d’un mosso en ser desallotjat. (Hugo Fernández)
Un centenar de mossos d’esquadra van desallotjar ahir 108 persones de La Makabra, l’antiga fàbrica de tendals okupada des feia sis anys i que gaudia de renom internacional com a escola de circ i arts escèniques. Els joves van desallotjar l’indret pacíficament. I, a la tarda, les excavadores van començar l’enderroc.Els okupes, després de ser identificats, van poder entrar a recollir les pertinences.

El recinte, dividit en tres naus, allotjava des de feia sis anys, diverses escoles d’arts escèniques a les que hi acudien persones de tot el món.

Darrerament prenien força altres especialitats com la de cinema, amb un plató de televisió integrat a l’espai, danses, com la capoeira, teatre i, fins i tot, patinatge.

Els assajos es materialitzaven en espectacles gratuïts, que els caps de setmana arribaven a congregar milers d’espectadors. «Aquí es fa cultura», deia Nico, un argentí que forma part de l’espai de circ «sense necessitat de pagar 30 o 40 euros com a fora».

«Cada dia hi havia aquí 200 persones treballant i estudiant», deia Sandrino.

L’Ajuntament els contractava

El centenar d’artistes que ahir es va quedar sense sostre van llençar un missatge desesperat dirigit a l’Ajuntament de Barcelona, de qui van recordar també que havia fet ús dels serveis de La Makabra, «contractant malabaristes i espectacles de carrer». És irònic, deien, «que ara ens deixi al carrer» quan havien consolidat «un cert reconeixement d’entitat social». Nico, un dels integrants de l’àrea de circ, explicava que «a les darreres festes de la Mercè, un gran nombre d’artistes de La Makabra van actuar pagats per entitats oficials».

Protesta per la manca d’espais d’arts i cultura

Lloc d’entrenament del Cirque du Soleil o Circ Cric. Prop de 300 joves, molts inquillins de La Makabra, es van congregar ahir al vespre a les portes de l’Ajuntament i van fer un espectacle per protestar pel desallotjament i enderroc d’un dels exponents okupes de la ciutat.

L’activitat més famosa de La Makabra era l’escola de Circ, ja que els 6.000 m2 d’espai eren ideals per assajos on acudien artistes de fama del Cirque du Soleil o el Circ Cric, de Tortell Poltrona, i membres de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya, l’Escola de Circ de Nou Barris o la Rogelio Rivel i fins i tot alumnes de l’Institut Nacional d’Educació Física. Molts d’ells van acudir ahir a donar suport als joves desallotjats.

Ricard Panadès, gerent de l’Associació de Profesionals del Circ, va afirmar que el desallotjament «ha estat un greu error» i va denunciar la «falta real d’espais de creació». De l’Ajuntament, va dir, «crea problemes en lloc de donar solucions».

La Makabra era el sostre de molts artistes internacionals. Argentins, brasilers, xilens, africans, danesos, alemanys i espanyols queden al carrer. Molts van marxar ahir en els vehicles adaptats i altres podran guardar els seus estris durant uns dies a una nau industrial a prèstec.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento